САЩ

Държавният департамент на САЩ: Позицията ни за Крим е неизменна

Позицията на САЩ за руските дейности в Украйна е ясна и неизменна, заявиха от пресцентъра на Държавния департамент в отговор на запитване на Клуб Z да коментират изказването на българския президент Румен Радев, че Крим в момента е руски. Оттам допълниха, че не коментират вътрешнополитически въпроси.

Позицията и на САЩ, и на Европейския съюз, и на България винаги е била, че Крим е част от Украйна.

Но от външнополитическото ведомство на САЩ изтъкнаха думите на държавния секретар Антъни Блинкин в отговор на жуналистически въпрос на негова съвместна пресконференция с външния министър на Сенегал г-жа Аисата Тал Сал. Блинкън в момента е на обиколка в Африка.

Ето и отговора му:

„Що се отнася до Русия и Украйна – вижте, ще кажа само това. Както сте чували, ние и други хора от администрацията казваме през последните седмици, че изпитваме безпокойство от необичайната руска военна дейност по границата с Украйна.

Сериозно се притесняваме от някои реторични изказвания, които наблюдаваме и чуваме от Русия, както и в социалните медии. Не знаем какви са намеренията на президента Путин, но знаем какво се случи в миналото.

Знаем сценария с позоваването на някои илюзорни провокации от Украйна или която и да било страна и използването му после като оправдание за това, което Русия планира да прави.“

Украйна вече настоя президентът Румен Радев незабавно да коригира думите си от кандидат-президентския дебат по БНТ, където заяви, че полуостров Крим е руски.

Украинското външно министерство привика в петък българския посланик в Киев Костадин Коджабашев на среща, на която му е било предадено становището на официален Киев за “некоректното и неприемливо изявление на президента на Република България Румен Радев”.

 

- реклама -