Държавният департамент на САЩ: Сериозна корупция и проблеми с човешките права в България

Държавният департамент на САЩ: Сериозна корупция и проблеми с човешките права в България. И посочва сериозни проблеми в работата на оглавяваното от Бойко Рашков МВР.

Значителни проблеми,

свързани с човешките права и недостатъчно справяне с корупцията. Това са част от заключенията на годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати за човешките права у нас през миналата година, пише БГНЕС. В документа пише, че в България е имало насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести, проблеми със съдебната независимост.

Съобщава се за сериозни

ограничения върху свободното изразяване, включително и заплахи срещу журналисти и натиск върху медиите.

Държавният департамент вижда още сериозни корупционни прояви, дискриминация към малцинствата и към хората с различна сексуална ориентация.

Властите в България са

предприели стъпки служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция да бъдат държани под отговорност, но действията на правителството са недостатъчни и безнаказаността е проблем.

„Министерството на вътрешните работи отговаря за правоприлагането, миграцията и граничния контрол. Държавната агенция за национална сигурност, която се подчинява на кабинета на министър-председателя, е отговорна за разследването на корупцията и организираната престъпност, наред с други отговорности. Армията отговаря за външната сигурност, но също така може да съдейства за сигурността на границите.

Националната служба за охрана

отговаря за сигурността на високопоставените лица и отговаря пред президента. Гражданските власти поддържаха ефективен контрол над силите за сигурност. Служители на силите за сигурност са извършили някои злоупотреби.

Значителни проблеми с правата

на човека включват достоверни доклади за: насилие от страна на полицията, включително злоупотреба със свободата на събранията; произволни арести; сериозни проблеми със съдебната независимост; сериозни ограничения върху свободното изразяване, включително насилие и

заплахи за насилие срещу журналисти

и корпоративен и политически натиск върху медиите; сериозни корупционни прояви; нетолерантност и дискриминация спрямо ромите; насилие над деца; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица“, пише в доклада на US департамента.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено