сн. БГНЕС

Държавната дума на Русия одобри на второ четене измененията на Конституцията

Държавната дума на Русия одобри на второ четене законопроекта на президента за изменение на Конституцията. 382 депутати гласуваха „за“, 44 се въздържаха, а „против“ нямаше.

Близо 400 изменения бяха включени в документа: от тях около 200 бяха приети, а за 175 беше препоръчано да бъдат отхвърлени.

В речта си в Държавната дума президентът на Русия Владимир Путин нарече нецелесъобразно предложението за премахване на ограничението за броя на президентските мандати от Конституцията.

сн. БГНЕС

По-рано днес депутатът от „Единна Руси“ Валентина Терешкова призова за отмяна на ограниченията за количеството президентски мандати и разрешение отново да бъде избиран на тази длъжност действащия държавен глава.

„Във време, когато страната все още има много проблеми, но когато политическата, икономическата, социалната сфера придобиват вътрешна стабилност и зрялост, когато държавата, без съмнение, става по-мощна и трудно уязвима отвън, тогава на преден план, безусловно, идва именно възможността за смяна на властта. Тя е необходима за динамиката на развитието на страната“, каза президентът.

Говорейки за възможно разширяване на правомощията на действащия президент, Путин подчерта, че не трябва да има алтернативни избори.

Той отбеляза, че по принцип е възможно да се приеме предложението за премахване на ограниченията за това всяко лице да може да участва в изборите в бъдеще, но само ако „гражданите подкрепят това предложение и това изменение и кажат „ да“ по време на общоруския вот“.

„Този вариант би бил възможен. Но при едно условие, а именно – ако Конституционният съд на Руската федерация официално заключи, че подобно изменение няма да противоречи на принципите и основните разпоредби на Конституцията“, обясни Путин.

Той подчерта, че законът за измененията, ако бъде приет, ще бъде изпратен на Конституционния съд за официално заключение.

Руският президент заяви още, че обществото трябва да има гаранции, че ще бъде осигурена редовна смяна на властта.

- реклама -