Одобриха на първо четене поправки в конституцията на Русия

Държавната дума одобри на първо четене законопроекта на президента за изменение на Конституцията. Документът „За подобряване на регулирането на отделни въпроси в организацията на обществената власт“ беше внесен в долната камара в понеделник. Предложенията са насочени към разработване на разпоредби, залегнали в основите на конституционната система, правата и свободите на човека и гражданите.

В законопроекта президентът предложи да се определи на конституционно ниво задължителното изискване да не се допуска чуждо гражданство и разрешение за пребиваване на лица, заемащи ключови длъжности в Руската федерация, включително министър-председателя, министрите и губернаторите. Предлага се и затягане на изискванията към кандидатите за президент: те трябва да са живели в Русия поне 25 години и никога да не са имали друго гражданство. Изменението изключва и клаузата за не повече от два последователни мандата за президента на Русия.

Част от предложенията се отнасят до правомощията на Държавната дума и Съвета на федерацията: долната камара ще получи правото да одобрява кандидатурата на премиера, неговите заместници и министри. Също така, според законопроекта, горната камара по предложение на държавния глава ще назначава и освобождава главния прокурор и неговите заместници, както и ще прекратява правомощията на ръководителите на конституционните и върховните съдилища, техните заместници и съдии. Броят на съдиите на Конституционния съд ще бъде намален от 19 на 11 души.

Част от промените ще засегнат президентското вето върху законодателните инициативи.

Сега президентът може да наложи вето на закон, приет от парламента в рамките на 14 дни, но камарите могат да отменят ветото му – и тогава президентът трябва да подпише закона след 7 дни (14 дни за конституционните закони). Изменението ще даде на президента правото „в рамките на определения период“ (който не е посочен) да оспори конституционността на закона в Конституционния съд. Ако съдът реши, че законът е в съответствие с Конституцията, президентът ще трябва да го подпише след 3 дни, ако не, той ще бъде върнат в Думата. Конституционният съд също ще получи правото, по искане на президента, да проверява конституционността на регионалните закони, преди те да бъдат подписани от губернатора.

В законопроекта се предлага още в Конституцията да се фиксира редовната индексация на пенсиите в Русия, както и минималната заплата, не по-ниска от жизнения минимум.

След като парламентът приеме законопроекта, той ще бъде внесен за общонационално гласуване. Съпредседателят на работната група по разработването на измененията Андрей Клишас обясни за РИА Новости, че би било възможно да се гласува само ‚за“ или „против“ целия пакет наведнъж.

- реклама -