Мишустин, Дума, премиер, Русия

Държавната дума даде съгласие за назначаването на Михаил Мишустин за премиер на Русия

Държавната дума даде съгласие за назначаването на ръководителя на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин за министър-председател на Русия.

Това съобщи ТАСС.

В подкрепа на това решение гласуваха 383 депутати, нямаше нито един глас „против“, а 41 депутати гласуваха „въздържал се“.

„Колеги, решението е взето. Съгласихме се да назначим Михаил Владимирович Мишустин за министър-председател на Руската федерация“, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, обобщавайки резултатите.

Владимир Путин подписа указ за официалното назначаване на новия премиер, както и за назначаване на досегашния премиер Дмитрий Медведев на поста заместник-председател на Съвета за сигурност.

До тези рокади в правителството се стигна, след като Медведев подаде оставка малко след речта на Путин за бъдещите конституционни промени в страната. Той обяви прехвърлянето на Държавната дума на правото да одобрява кандидатурите на премиера и на вицепремиерите и министрите.

Михаил Мишустин заяви, че ще обяви новия състав на кабинета в близките дни. Също така бившият ръководител на ФДС посочи националните проекти и дигиталната икономика сред приоритетите в своята работа като ръководител на кабинета на министрите. На първо място той ще се заеме с премахването на бариерите пред бизнеса.

Мишустин също заяви, че възнамерява да направи инвентаризация на националните проекти и да разбере какво пречи на тяхното изпълнение. Той ще се заеме и със справянето с проблемите в здравеопазването.

На Мишустин му предстои да изпълни икономическата програма на Путин – национални проекти на стойност 26 трилиона рубли – до 2024 г.

Бавното им изпълнение и слабият икономически растеж бяха една от основните причини за критики към правителството на Медведев. В края на годината служителите се опитваха трескаво да наваксат: например 20% от годишния бюджет на националния проект „Дигитална икономика” бяха изразходвани от 28 до 31 декември.

Мишустин е на еднакво разстояние от политическите и бизнес групировките, добре разбира ситуацията в различни индустрии, работи в тясно сътрудничество със служители по сигурността, знае как да решава конкретни проблеми, а също и изгражда взаимоотношения, характеризира го служител в президентската администрация.

Той има стратегическа визия, твърди друг официален представител, като посочва като пример данъчния режим за самостоятелно заетите лица: техният дял на пазара на труда ще расте, това е предизвикателство за бъдещето.

Бизнесът също го хвали: данъците се събират по-стриктно, но има повече сигурност. Федералната данъчна служба започна да работи по-професионално и услугата изпреварва може би всички държавни агенции по внедряване на ИТ технологии, казва Олег Новиков, президент и основен собственик на издателската група „Ексмо-АСТ“: условията и организацията на работата на Федералната данъчна служба вече са прозрачни и разбираеми.

Основната заслуга на Мишустин е превръщането на ведомството в обслужващо ведомство. Общи конкурентни правила за бизнеса, ограничаване на черните пазари – това ще бъде огромен напредък за страната, смятат анализатори.

- реклама -