болнични

Държавата започва цялостен анализ за проблема с болничните

В едномесечен срок от датата на обнародването на Бюджет 2020 министрите, НОИ и НЗОК ще направят анализ и ще начертаят мерки за ограничаване на злоупотребите със болнични, решиха депутатите от ресорната парламентарна комисия.

С оглед на късия срок социалният министър Бисер Петков заяви, че не очаква новият режим да влезе в сила от 1 януари 2020

„За ситуацията кой и как да се изплащат болничните очевидно няма да се вземе окончателно решение сега. Нашата категорична позиция е, че ако отговорността се прехвърли на НОИ, ще се наложи да се увеличат осигурителните вноски или да се доплаща от нашите данъци”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

сн. БГНЕС

Мотивите, които ще се гледат след месец са изключително порочни. Трябва да подчертая, че се акцентира върху вината на работника, но не и върху фирмените порочни практики за източване на осигурителния фонд в НОИ.

„Ясно беше, че въпросът с болничните няма да се реши веднага. Имаме редица предложения. Все още продължаваме да спорим къде е генезисът да се увеличават и дните, и парите”, коментира и лидерът на КНСБ Пламен Димитров

- реклама -