държвата, дължи, пари, фирми, строителство

Държавата все още дължи 700 млн. лева на пътностроителните фирми

Около 700 милиона лева са неразплатените средства на държавата със строителните фирми – това съобщи в интервю за БНР почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, който е и бивш председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той определи като абсурдно твърдението на служебното правителство, че „надхвърляйки договорите за пътно поддържане, те стават незаконни“.

„Фирмите, които са изпълнители по тези договори, са длъжни да изпълнят това, което им е възложено от АПИ. И не всички договори са надхвърлени може би половината от договорите са далеч под лимита, който е по тези дългосрочни договори. Там стойностите, които са заложени, са ориентировъчниНикой не може да каже в продължение на 5 години какви ремонти ще бъдат възложени и ще бъдат наложителни, какви мантинели ще бъдат изкъртени по пътищата и какви трябва да бъдат възстановени, така че въпросът е много сложен. Винаги досега се е намирал начин тези средства да бъдат изплатени на строителите.“

Не е добър атестат, който се отразява отрицателно на строителния бранш“ – така Глосов определи скандала с авансово раздадените пари за пътно строителство.

Строителите не могат да се припознаят в този случай, тъй като това не е явление, което е масово. Това е по-скоро частен случай, отколкото масово явление в строителния бранш“, коментира експертът.

Като очертаващ се проблем, обсъден с новия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, Светослав Глосов отбеляза нарастващите цени на строителните материали и договорите на твърда цена, главно обществени поръчки.

Където договорите са подписани при едни цени на материалите, а цените на материалите драстично скочиха в средата на тази година.“

Тол системата трябва да бъде разширена категорично, смята Глосов.

„И то по второкласните пътища, където се движи тежка техника, най-много рушат пътищата, а там те се движат без пари – нито винетни такси се плащат, нито тол система.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

- реклама -