Държавата, в която котките са повече от хората

Държавата, в която котките са повече от хората.

Всяка държава има своя уникална идентичност, култура, обичаи и забележителности. Една от тях обаче е известна и със своите котки. И по-точно с факта, че те са повече от хората.

Става въпрос за Кипър, която е една от най-гъсто населените страни не само в Европейския съюз, но и в света. Въпреки това котките на острова са много по-многобройни от хората.

В Кипър живеят малко над 1.2 милиона души, но популацията на котките надхвърля 1.5 милиона. Те могат да се видят навсякъде – по пътищата, в заведенията, в парковете, на пристанищата и в домовете на хората.

Откъде са се появили кипърските котки?

Отговорът на този въпрос не е категоричен. Смята се, че римската императрица Елена – майка на Константин Велики, е донесла със себе си стотици котки от Египет в Кипър. Тя искала да прогони змиите от острова и възложила тази задача на дребните хищници.

Основната „база“, от която действала котешката армия, бил манастирът Свети Никола, построен по това време. Като жест на благодарност, селищата в околността подпомогнали финансово обитателите на манастира и поставили условието поне 100 котки винаги да живеят там и да има кой да се грижи за тях.

Турското завоевание обаче сложило край на съществуването на манастира, животните останали безпризорни и постепенно се разпръснали и размножили из целия остров. Това вероятно обяснява защо популацията на бездомните котки в Кипър е толкова голяма.

По-късно манастирът е възстановен, а през 1983 г. в него се настаняват група монахини и няколко котки. С течение на годините броят на животните започва да се увеличава и днес косматите обитатели на Свети Никола са около 70.

И въпреки че правителството подкрепя финансово монахините, те успяват да се грижат за четириногите предимно с помощта на частни дарения.

За произхода на кипърските котки обаче има и други теории. Археолозите са откривали антични погребения на хора заедно с техните котки, които датират още от 7500 година преди Новата ера.

А това означава, че традицията за отглеждане на котки тук е много по-стара от пристигането на императрица Елена. По всяка вероятност хората са държали котки в домовете си още от каменната епоха, за да държат гризачите далеч.

Каквато и да е истината за тяхното минало обаче, безспорен факт е, че днес в Кипър пухкавите четириноги хищници се чувстват като домакини.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено