Гълъбинов Forbes доход финансови инфлацията ДДС гадателки измама жена хасково банкова несъстоятелност промени

Държавата си търси повече от 64 милиона лева от некоректни работодатели

Държавата е трябвало да събере от некоректни работодатели 100 млн. лв.

Реално обаче, са събрани едва 41 млн. лв., като в сумата са включени и лихвите. По над 37 хиляди наказателни постановления, държавата не е успяла да си събере глобите в размер на 64,2 млн. лв.

Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос от министъра на труда и споциалната политика Бисер Петков.

Давностният срок за събиране на дължимото е 10 години.

Почти 162 млн. лв. са наложените санкции на некоректни работодатели от Главната инспекция по труда за последните седем години.

За периода 2009-2016 г., включително ГИТ е издала 103 332 наказателни постановления, като 90% от тях са влезли в сила и са годни за доброволно или принудително изпълнение.

ГИТ няма правомощия да събира взиманията си и през годините е разчитала основно на Националната агенция по приходите и на частни съдебни изпълнители.

Преди две години, обаче, ГИТ е прекратила сътрудничеството си с ЧСИ-та като причините за това са няколко. Имало е случаи, при които съдът отменя наказателно постановление на ГИТ към работодател, който вече е бил даден на ЧСИ. В последствие, държавната институция се е налагало да покрива разходите за ЧСИ-то. В други случаи, без дори да се е стигнало до ефективно събиране на дълга, ЧСИ-то е искало такса от ГИТ по реда на закона.

От друга страна, самите частни съдебни изпълнители предпочитали да събират взимания, които “сравнително лесно се събират”. “Останалите глоби или имуществени санкции, за събирането на които се установяват трудности, са оставяни без да се предприемат действия в продължение на пет и повече години”, отбелязва министър Петков. Той уточнява, че при опит на ГИТ да получи 8827 преписки от ЧСИ-та, които да да бъдат възложени на НАП, частните съдебни изпълнители отказвали да ги предоставят, ако преди това не им бъдат заплатени такси. Изброените противоречия между ГИТ и ЧСИ-та е станало причина от февруари месец 2015 г., всички глоби и имуществени санкции, които се налагат на некоректни работодатели, да бъдат изпращани за събиране от НАП.

- реклама -