Държавата ще разкрие 100 бензиностанции, на които горивото ще се продава с минимална надценка

Разликата при цената на горивата от почти 50 ст. на различните бензиностанции ни накара да търсим алтернатива и гаранции от страна на държавата.

Това заяви министър Владислав Горанов след извънредното правителствено заседание, посветено на създаването на Държавна петролна компания. На него бе разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите.

Приоритет на законопроекта са лицензираните данъчни складове и осигуряването на максимална конкуренция.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, уточни още финансовият министър.

„От години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество. Припомням и протестите и дебатите по темата, както и многократното и сезиране на КЗК за този пазар и неговото фунциониране. По статистика забелязахме, че 91% от складовете за търговия на дребно са собственост само на 6 оператора. Невъзможността пред това всеки свободно да търгува с горива провокира в нас идеята за организирането на съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания“, мотивира решението Горанов.

Първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой.

Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

Министър Горанов обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

„Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно. Ако тези държавните бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира“, заяви още Горанов.

Той посочи, че понастоящем базите на държавния резерв не са данъчни складове. Те не могат да бъдат използвани за търговия. „Те трябва да придобият статут на данъчни складове, за да бъдат достъпни за всички икономически субекти. Колко данъчни складове допълнително ще бъдат изградени зависи от необходимостта на пазара“, уточни финансовият министър.

На въпрос дали, държавата ще разшири своето участие и в други сектори, а не само петролния, Горанов бе категоричен, че държавата ще влезе там, където не работи пазарът или има необходимост.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов данъчните складове ще дадат възможност за създаването на едно по-конкурентна среда и съответно предоставяне на по-добра услуга на потребителите.

„Изграждането на бензиностанции няма да става със средства от държавния бюджет, а със собствено финансиране“, подчерта министър Караниколов.

- реклама -