ученици

Държавата ще изпраща на едноседмична безплатна почивка учители и ученици – ОБНОВЕНА

30 хиляди ученици и педагогическия персонал ще могат да се възползват от безплатна почивка. Програмата е част от мерките на служебното правителство в подкрепа на бизнеса и конкретно туристическия бранш.

Това съобщи просветния министър Николай Денков.

сн. БГНЕС

„В продължение на 1 седмица те ще могат да летуват, за да си отдъхнат от тежкото бреме през последните 2 години, а и така ще се подпомогне бранша. Социалните контакти липсваха на децата, затова по време на почивката ще има културни програми, с които да се преодолеят социалните дефицити“, обясни Денков.

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител

Всяко училище обаче ще може да се включи с не повече от 70 деца.

В момента се проверява предварителната нагласа на учебните заведения и родителите. След това всяко училище ще получи бюджет за туристическия пакет и ще сключва договор с туристическа агенция.

„Няма конкретно изискване дали да бъде на Черноморието или на планина, или някъде другаде в страната„, обясни Стела Балтова, служебен министър на туризма.

В пакета ще се включва транспорт, застраховка, изхранване и разходи по културни програми, посещения на музеи, арт дейности и тн. Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител

Разработва се и специална програма за профилактика на учители и педагогически колектив, които да се възползват от рехабилитация.

Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

- реклама -