туризъм, Валери Симеонов Валентин Радев шум полиция туристи

Държавата се заема с шума в курортите, полицията се ангажира с охраната на туристите

Смятаме, че сме в дълг на почиващите български граждани и на чужденци основно в посока на обезпечаването на спокойствието след 24.00 часа.

Това каза в Министерския съвет вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов за предприетите мерки по време на летния туристически сезон.

„Един от основните въпроси, които разгледахме и се обединихме около желанието да го решим, това е въпросът с прекомерния шум след 24.00 часа. Това е времето, в което по наредбите на общините задължително трябва да се обезпечи нужното спокойствие на почиващите. За съжаление, нормативната уредба е нееднозначна, тя не дава възможност за съответни решения, или в резултат на проверки, резултатни действия. Поради което се обединихме около това да подготвим едно споразумение, което да бъде разписано“, заяви Симеонов.

По думите му това ще бъде протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно и на първо място ще бъдат извършвани мащабни проверки по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка.

„Този протокол ще бъде подписан от всички колеги, които присъствахме на тази среща и ще бъдете запознати с него“, каза още вицепремиерът.

Ще бъдем безкомпромисни и силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон.

Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Всички искаме да има повече туристи и приходи в държавата, които да разпределя правителството, за това правим и тези мерки. Тази е трета поредна. Първата инициатива на вицепремиера Валери Симеонов беше за по-лесното идване в страната и работа на българи, които са зад граница. Направихме го това. Хубаво е да се преборим с всички проблеми, но аз ще цитирам само един – този с шума“, коментира Радев.

По думите му не само по морето, а навсякъде в държава това е бич.

„Ще постъпим по правилата на закона. Има два центъра, които работят в Бургас и Варна и отговарят за цялото Черноморие. Те са съвместни, междуведомствени. Допълнително ще ги активизираме и от страна на МВР, ще пусна едно окръжно писмо да се действа всячески с особен акцент върху шума, който тормози всички“, допълни силовият министър.

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни, че към неговия кабинет ще има обявен национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума. „Ще се приемат и официални и анонимни сигнали“, добави той.

- реклама -