чез

Държавата се отказа да участва в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Българската държава няма намерение по какъвто и да е начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Временната комисия, която установява фактите около продажбата на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Той обясни, че е упълномощен от премиера Бойко Борисов да съобщи на депутатите информацията, след като миналата седмица комисията го покани за изслушване.

„Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя. В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, уточни той.

От името на премиера бе прочетено писмо, в което Борисов заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България. В Комисията ще присъства Владислав Горанов“.

Министърът от своя страна припомни, че първата информация, че в Чехия е подписан предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ породи обществена реакция с изключителна интензивност.

„Особено от опозицията се повдигна въпросът къде е ролята на държавата и отделните институции при подобна сделка. Срещата при премиера с Гинка Върбакова беше по инициатива на членове на правителството. На нея се постави въпросът при какви обстоятелства и на какъв етап е реализирана сделката, и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка”, припомни Владислав Горанов.

Той коментира, че тогава от страна на собственика на „Инерком“ се заявила готовност да допусне участие на държавата в сделката под една или друга форма, като не са обсъждани конкретни методи за участие на държавата, нито конкретни ресурси, които държавата трябва да вложи, ако трябва да се включи в подобна сделка.

„Собственикът на „Инерком“ обясни, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която има договор за конфиденциалност. След тази среща заявихме, че сме готови, в отговор на обществените очаквания, и на политическите претенции на отделни партии, експерти, че държавата трябва да се намеси в тази сделка“, напомни финансовият министър.

Включването на държавата в подобна сделка, не е методът за защита на интересите на гражданите

„Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка. Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още от своя страна финансист номер 1.

А дали подобна сделка ще се реализира или не, той уточни, че това е извън регулаторните функции на държавата, а тя, посочи Горанов, няма намерение като изпълнителна власт да се намесва като законодателни инициативи в частно-правните отношения.

Той коментира, че това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар било известно повече от година. Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже, призова Владислав Горанов.

- реклама -