Държавата подарява дела си от пловдивския панаир на Пловдив и Варна

Държавата ще прехвърли безвъзмездно на Община Пловдив и на Община Варна на собствеността върху притежаваните от нея акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Това решение се очаква да вземе днес правителството на редовното си заседание по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, притежава 49.63% от дружеството.

Другата половина от пловдивския панаир е собственост на местния бизнесмен и политик от БСП Георги Гергов. 4474278

Получавайки дял общината в града под тепетата вече ще може да влияе във взимането на решения. Също така в хазните на Пловдив и Варна би трябвало да потекат и приходи от имотите на дружеството, което разполага с 12 къщи в Стария град и други парцели.

Като принципал на държавата – акционер, министерството на икономиката до сега не е получавало никакъв дивидент от печалбата на Панаира, която също не е известна.

От години насам държавата прави неуспешни опити да си си върне дяловете дадени на Георги Гергов, в това число бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заведе дело в Окръжен съд – Пловдив. То обвиняваше предшественика му Румен Овчаров, че с действията си е направил така, че държавата да загуби контрола върху панаира за сметка на „Пълдин Туринвест“. Това е дружеството, чрез което преди години Гергов влезе в Пловдивския панаир чрез публично-частното партньорство с община Пловдив.

 

- реклама -