ток, електричество

Държавата отчита 200% ръст на изнесения ток

През 2018 г. производството на електроенергия в България се е увеличило с 2,3% спрямо 2017 г.

През месец януари тази година износът на енергия от страната е нараснал с 200% в сравнение със същия период на миналата година

„Това показва сериозния интерес от страна на съседните пазари към произведената у нас енергия“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с представители на работодателските и синдикалните организации, на която бе обсъдено състоянието на пазара на електроенергия и мерките за неговото стабилизиране.

Тя подчерта, че пазарът „ден напред“, който функционира в рамките на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД се е развил през последната година – изтъргуваните количества през 2017 г. възлизат на 4 тераватчаса, а през 2018 г. – 6 тераватчаса.

“Поведението на държавните енергийни дружества на борсата отговаря напълно на ангажиментите по европейското и българското законодателство“, категорична бе още министър Петкова.

АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток“ 2 се спазили ангажимента си и през втората половина на месец януари са увеличили предлаганите количества енергия на пазар „ден напред“. „Национална електрическа компания“ ЕАД също ще ги увеличи при наличие на подходящи условия.

- реклама -