студентски кредити висши училища, университети, матури, оценки

Държавата намалява с 8% субсидираните първокурсници

Правителство намалява общият брой субсидираните от държавата студенти в първи курс с 8%. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков.

Броя на учениците намалява, а субсидираните студенти – не

Между 2010 и 2015 г. броя на учениците, завършващи средно образование е намалял с 25%. В същото време няма промяна в броя субсидирани от държавата студенти след средно образование, посочи просветния министър.

„Това ще възстанови балансът, който е нарушен. Със сегашната промяна намаляваме общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. С това заедно с промените от миналата година връщаме този дял към нивата от 2010 г.”, обясни Денков.

Кои специалности ще бъдат засегнати?

5349940Той поясни, че има направления, които са засегнати повече от промените, но има и такива, в които се увеличава приемът, като педагогика, математика, информационно и комуникационни технологии.

„Това са направления, от които има заявен интерес от бизнеса, и които реализират добре студентите си. Но, има направления като икономика, администрация и управление и туризъм, където намалението е значително. То произтича от това, че реализацията на студентите, които завършват тези направления е много ниска. 20-30% от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование”, обясни още министърът на образованието.

- реклама -