Държавата на крак заради обилните валежи от сняг днес

Заради обилните снеговалежи, които се очаква да обхванат страната  от ГД „Национална полиция“ призоваха всички неналежащи пътувания в периода 5-7 януари да бъдат отложени. КАТ готова да затваря пътища, 3 хиляди почистващи машини са в готовност.

Целта е да не се повтори ситуацията преди новогодишните празници.

Ще бъдат засегнати областите в Северна България, предимно на североизток и в някои от областите в Южна България – основно Смолян и Пазарджик.

„Към момента пътната обстановка е спокойна, всички пътища по републиканската пътна мрежа са проходими“, съобще председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов по време на брифинг във връзка с предприетите мерки за поддържането на републиканските пътища.

 „Днес, четвъртък, ще започне от запад на изток с дъждове, постепенно в следобедните часова ще започне да го обръща на сняг. Постепенно ще навлиза много голям средиземноморски циклон“, обясни инж. Атанасов. По думите му се очакват доста сериозни навявания и образуването на преспи, особено в Североизточна България.

Повече от 3000 снегопочистващи машини са в готовност

Максимален брой полицейски служители ще бъдат ангажирани през следващите дни, като при влошаване на метеорологичните условия те ще преустановяват навлизането на МПС-та в участъци, които трябва да се затварят и по този начин ще се избегнат задръствания и колони от автомобили.

На проходите са поставени патрули. В планината хижарите са предупредени да говорят с туристите и да ги уведомят да напуснат, защото няма да има достъп до тях.

unnamed-1-37-360x231160 почистващи машини в готовност в София

В готовност да започнат работа са 160 машини – снегопочистваща техника, която вече е разположена на над 60 места в града. През изминалата нощ са извършени частични обработки със смеси против заледяване на стръмни и опасни участъци в районите Нови Искър, Слатина, Младост и Искър.

Мобилните оператори подготвени

Мобилните оператори са дублирали всички батерии на станциите си , за да не се изгуби комуникацията при тежките метеорологични условия. Освен това са осигурени агрегати на дизелово гориво със съответните химикали, за да не замръзва дизелът.

098671Готовнст на електропреносната мрежа

Електроразпределителни предприятия ще удвоят екипите си заради метеорологичната обстановка в страната – екипите на „ЧЕЗ“ ще бъдат 100, на „Енергопро“ екипите ще бъдат 82, на „ЕВН“- 150, като всички разполагат с необходимата техника и специалисти.

ЕСО може да мобилизира в рамките на часове от 1000 до 1500 човека в зависимост от потребността от реакция.

Всички топлоелектрически централи разполагат с необходимите запаси от въглища, като при понижаване на температурите „Мини Марица Изток“ ще могат да подават въглища.

Работодателите да осигурят нормални условия на работа

Главната инспекция по труда пък призовава работодателите да се погрижат за работниците си по време на очакваните студени дни.

Инспекцията припомня, че при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените кодове за опасни метеорологични условия и да вземе съответните мерки, като например промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, и дори предоставяне на топли напитки.

За работещите на закрито температурата в работните помещения трябва да между 16 и 23 градуса.

- реклама -