андрей живков, министър на енергетиката, компенсация, бизнес, ток

Държавата компенсира с по 110 лева на мегаватчас бизнеса заради скъпия ток

По 110 лева на мегаватчас е договорената компенсация за предприятията заради високите цени на тока, договорена между правителството и бизнеса на среща в Министерския съвет. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев по време на пресконференция.

„Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас, помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерство на енергетиката и търговци на електрическа енергия“, обясни министър-председателят.

Така подкрепа ще получат над 630 000 предприятия. Общата стойност на помощта е над 400 млн. лева.

Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна.

Средствата за подкрепата ще дойдат от АЕЦ „Козлодуй“, като в следващите години тя ще бъде приспадната от изплащаните от БЕХ дивиденти.

юНе сме спряли да обсъждаме тези проблеми с бизнеса и синдикатите с желание да чуем всеки един глас и мнение, сме взели възможностите, които имаме като държава и някои от решенията, които взимаме, надвишават предложенията на синдикатите и работодателите, каза Янев.

Той подчерта, че подкрепата за бизнеса е безусловна.

„В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това започваме да ги сключваме“, каза енергийният министър.

Тези 110 лева са за всички. Онези 30 лева на КЕВР както и другите механизми, са в един отделен ред. Те вече са обявени и се работи по тях, допълни премиерът.

- реклама -