Стела Балтова, Николай Денков, програма, ученици, почивка

Държавата дава по 500 лева на ученик за почивка от 1 юли до 14 септември

С решение на Министерския съвет се приема програмата „Отново заедно“, която ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година.

„Тази програма е насочена главно към два субекта – първият, това е туристическият бизнес и вторият – учениците“, обясни министърът на туризма Стела Балтова след заседанието на Министерския съвет.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв и обхваща туристически пакети на стойност 500 лв на ученик.

Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма, каза министър Балтова.

Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но също така и неговото подпомагане във всичките му части – смята министърът.

На учениците ще бъде предоставена възможност за участия в креативни събития – да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер. Така по думите на министъра ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес: както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

Министър Денков уточни, че програмата ще обхване 30 000 души.

Денков добави, че в крайния текст на програмата МОН ще включи примерни критерии, по които да се извършва подбор на учениците, които ще се възползват от „Отново заедно“.

„Критериите са свързани с продължителността на дистанционното обучение през годината, тъй като то е различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението, здравния статус – дали някои от децата са преболедували, дали имат специални образователни потребности, и социалния статус, тъй като е ясно, че някои деца са с много по-ограничени възможности за участие“, уточни Денков.

Служебният министър обясни, че 500-те лева, които се предвиждат за 6-дневна почивка на човек, са напълно достатъчни.

„Фазирахме програмата на два етапа. Има първи етап на кандидатстване до 31 юли. Ако останат свободни средства, от 1 август до 31 август ще има втори етап на кандидатстване, при който и по-малките училища ще могат да кандидатстват за допълнителен брой ученици. Запазва се максималната бройка за всяко училище от 165 участника. Тя е твърдо фиксирана. По-голям брой няма да може да изпрати никое училище“, посочи Денков.

- реклама -