Дърветата Джошуа са заплашени от изчезване

Известните калифорнийски дървета Джошуа може скоро да бъдат обявени за застрашени, цитира Lonely Planet РИА Новости.

Тези растения, които са били на Земята от 2,5 милиона години, могат да бъдат първите, които ще получат защита съгласно Закона за застрашените видове в Калифорния (CESA). Центърът за биологично разнообразие подаде петиция за тяхната защита, тъй като изследванията показаха, че сегашното им местообитание става по-малко устойчиво поради климатичните промени.

Растейки в пустинята Мохаве, усуканото, заострено дърво Джошуа (Yucca brevifolia) е сукулент. Приема много различни форми. Тези растения са важна част от екосистемата, като осигуряват условия за живот на множество птици, бозайници, насекоми и гущери. Проучванията обаче показват, че поради изменението на климата до края на века само 0,02% от сегашното местообитание на дървото в Националния парк Joshua Tree ще остане подходящо за него.

Със затоплянето на климата се намалява репродуктивната способност на тези дървета Друг проблем е, че някои пустинни треви все по-често причина за пожари, които се разпространяват сред дърветата..

Предвид тези заплахи, Комисията за риба и дивеч в Калифорния реши, че включването на дървото Джошуа в списъка на застрашените от CESA може да бъде оправдано. Ако това се случи, няма да е възможно да се повреждат, премахват или секат тези растения без специално разрешение.

- реклама -