Даниела Дариткова, Искрен Веселинов, проект, Конституция
Снимка: БГНЕС

Дариткова: Внасяме проект за нова Конституция с нужния брой подписи

Внасяме проекта на нова Конституция и свикване на Велико народно събрание с нужните подписи.

Това обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в Народното събрание. С нея е и Искрен Веселинов от ВМРО.

Снимка: БГНЕС

Дариткова обяви, че проектът за нова Конституция е подкрепен от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на НФСБ и ВМРО, част от ПГ на „Воля – българските родолюбци“ и независими народни представители. Според нея има събрани повече от 120 подписа за стартирането на процедурата.

 

След дълъг дебат, динамичен диалог и постигане на необходимото съгласие вече имаме необходимите гласове за внасянето на проекта за нова конституция, обяви Дариткова. Тя обясни, че след 30 г. действие на настоящата конституция дошло време да се промени според нагласите на гражданите.

„Това, което променихме в последните редакции на проекта е, че пренаредихме точките и членовете – изместихме основните права в началото, записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме герба от старата конституция и още други неща“, допълни тя.

„Смятам, че дебатът, който предстои ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани“, изтъкна Дариткова.

Имахме преговори в продължение на два дни, в първоначалния проект имаше много несъвършенства, които критикувахме ние и академичната общност.

Това заяви от своя страна Искрен Веселинов от ВМРО.

В преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани основните ценности и традиции на българите. За първи път заложихме и поощряването на раждаемостта като грижа на държавата. Но на социализираната, просветена, грамотна раждаемост.

Снимка: БГНЕС

Даваме право на всеки българин по произход да се върне и да преживява тук – да работи, да учи, да има облекчен начин за получаване на свидетелство за български произход .

За първи път записваме, че гласуването е граждански дълг, знаете за нашата борба срещу купения вот. Остава текстът, че бракът е само между мъж и жена, обясни зам.-шефът на ВМРО.

ГЕРБ и ВМРО обаче не намерили консенсус по три теми, които воеводите искаха – да се въведе образователен ценз, разширяване на президентските правомощия и наборната военна служба.

По тези тези теми постигнахме по-добро решение – ще бъдат подложени на референдум с изборите за ВНС. Така българските граждани ще могат да дадат своето мнение по въпроса, каза той. Според него поне 2/3 от народа ще гласува на референдума.

 

 

- реклама -