сн. БГНЕС

Дарина Аргирова пред FN: Всички сигнали сочат за провал на летния сезон на Северното Черноморие

Три седмици изминаха от официалния старт на летния туристически сезон у нас. Има ли желаещи за почивка по Северното ни Черноморие, какви са очакванията за втория летен сезон под знака на пандемията – пред FN споделя Дарина Аргирова – председател на Туристическо сдружение „Каварна“ и управител на Сдружение „Черноморска ривиера-Добруджа“.

– Започва вторият летен сезон под знака на пандемията, по-оптимистични ли сте тази година?

– Трудно може да говорим за оптимизъм пред прага на втория летен сезон под знака на пандемията. Преди една година когато разговаряхме с Вас все пак имаше някаква надежда да пристигнат румънски туристи. От вчера в Румъния български граждани могат да влизат без PCR тест и карантина, но за съжаление за влизане в България те остават. Това означава, че за момента не можем да разчитаме на Северното Черноморие на основния си сегмент туристи. Въпроса с руските туристи все още също е висящ. Нямаме официално потвърждение кога ще има полети. Немският пазар не дава положителни сигнали към нашия район. За момента ситуацията на Северното Черноморие изглежда мрачна и много вероятно е да имаме провален летен сезон. Дано да съм сгрешила с прогнозата ми, но всички сигнали сочат именно това.

– Има ли резервации за 24 май? Преди година точно за тези празници беше живнал туризма в региона.

– За съжаление специално резервации за 24-ти май в Община Каварна няма. Миналата година ситуацията беше по-различна. Основно резервации има в курортите по Северното Черноморие и те са свързани с абитуриентските вечери на завършващите  ученици. Примерно за нашите ученици от Община Каварна балът ще бъде на 01.06.2021 година поради факта, че все още не са отворили хотелите в К.К. Златни пясъци.

– Има ли места за настаняване, които няма да отворят през този летен сезон и не успяха да оцелеят в условията на пандемия?

– Все още много от местата за настаняване не са отворили през този летен сезон. Много вероятно е някои от тях въобще да не отворят, но това ще го знаем към края на месец юни поради факта, че сезонът по Северното Черноморие започва винаги по-късно. Трудно се оцелява когато трябва да поддържаш материалната база и да се плащат заплати и осигуровки на персонала. Така, че има вероятност някои колеги да не рискуват поради несигурността на предстоящия сезон и да не отворят. Очакваме и фалити в туристическия бранш, който втора година оцелява на ръба.

– Търси ли се персонал за хотели и заведения или все още не се правят дългосрочни планове? 

– За момента персонал се търси от големите хотелиерски и курортни комплекси по Северното Черноморие. Твърде рано е да се правят дългосрочни планове по-отношение на средните и малките хотели и заведения в туризма.

– Какво очаквате да се направи като политика на местно и национално ниво, за да се привлекат повече туристи – както чуждестранни, така и български?

– На местно ниво поне на територията на Община Каварна се прави всичко възможно за подготовката, привличането на туристи и нормалното протичане на летния сезон без значение какви ще бъдат резултатите от него. За съжаление основните проблеми са на национално ниво. Има няколко основни проблема, който властите трябва да разрешат за да оцелее туристическия бранш в България:

1.Премахване на визовия режим с Руската Федерация или при невъзможност това да се случи руските граждани да могат да закупят виза при пристигането си на летището в Република България.

2. Да се премахне изискването за PCR тестове и карантина за туристи влизащи в България.

3. Да се стимулират българските туристи да почиват в България, чрез ваучери за фирмите или други варианти. Миналата година във време на пандемия именно българските туристи спасиха сезонът и преоткриха нашето Черноморие.

4. Агресивна рекламна кампания относно възможностите за туризъм в България с наблягане на иновативни и креативни подвидове на основни туристически направления като екологичен туризъм, здравен и спа туризъм и културен туризъм към нашите потенциални и основни пазари-Румъния, Русия, Полша и Германия. Много държави развиващи туризъм вече започнаха да облекчават мерките например Румъния и Гърция. В заключение бих изразила надежда, че туризъм винаги е имало и ще има въпреки всичко. Дано българите изберат нашето Черноморие.

Ние ще ги посрещнем като туристи, но ще ги изпратим като наши приятели.

- реклама -