сн. Фейсбук

Дарина Аргирова пред FN: Северното Черноморие разчита много на румънските туристи

Други години това време родното Черноморие вече е пълно с туристи – основно от чужбина. Тази година обаче много хотели още са затворени, хиляди резервации са отказани. Съживяване на туризма имаше около 24 чай, заяви пред FN председателят на туристическото сдружение „Каварна“ Дарина Аргирова. Тя споделя опасенията и очакванията за летния сезон.

сн. БГНЕС

– Има ли вече туристи в района, които все пак не са отказали резервациите си и са избрали почивка в района на Каварна?

– Нямаме никаква сигурност. По почивните дни около 24-и май имаше раздвижване – дойдоха туристи в къщите за гости и комплексите в района. На голф-игрищата имаше много хора, които бяха дошли със собствени автомобили. Неяснотата с транспорта по отношение на автобусите и микробусите също влияе на туристическия сезон и резервациите. Ние нямаме яснота как да пътуват организираните групи в такива превозни средства. Очакваме да има решение на национално ниво за организираните превози.

Резервации през последните месеци не са правени. Ранните резервации, които бяха направени за май и юни, са отказани.

– На кои туристи разчитате за спасяване на сезона?

–  Нашите туристи са основно румънски граждани. В понеделник, на 1-ви юни, се надявам да имаме повече информация, която да бъде и добра – за отваряне на границите в Румъния. Въпросът е дали българите ще изберат Гърция, както правят традиционно, но се надявам, че все пак ще изберат българското Черноморие.

– С какво ще привлечете туристите да дойдат на почивка по Северното Черноморие?

– Нашият район е много тих и спокоен, цялото Северно Черноморие – Шабла, Дуранкулак, Крапец – има прекрасни плажове, има какво да се разгледа – освен природата – има история, култура. Въпросът е, че много българи предпочитат гръцкото море. Въпреки че при нас според мен и много по-приятно и спокойно. Все пак ще имаме българи, аз съм убедена, и за това лято залагаме много на тях. За съжаление в Румъния ситуацията не е много добре със заболеваемостта, която остава висока.

сн. БГНЕС

Надяваме се, че малките къщи за гости, семейните хотели, затворените комплекси ще бъдат търсени заради сигурността и безопасността. Заради честата екологична храна, която се предлага. Мисля че точно това би привлякло туристи в нашия район, който попринцип е по-слабо развит, но пък предлага алтернативни неща.

Северното Черноморие може да предложи сигурност на туристите – широки плажове, където отстоянието между хората може да бъде не 2, а 20 метра.

Има прекрасни кътчета, където освен красивите плажове, може да се посети историческа забележителност. Съчетание от няколко вида туризъм може да се получи.

Призивът ми е към българите – нека да предпочетат да почиват в българските хотели, да консумират вкусна българска храна в български заведения и магазини.

Ние сами да си помогнем да съживим икономиката и туризма.

Туризма ще бъде много променен, но може да сме си научили урока да пазим природата – всичко е свързано с един отговорен и устойчив туризъм.

- реклама -