икономически растеж

ДАНС влезли в банката, по чиято сметка са прехвърлени пари от Венецуела

В момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела.“ Това заяви председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров пред БТВ.

Основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди.

„Вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България”, допълни председателят на комисията.

„В момента, в наличност са около 60 млн. евро, постъпили са в доверителна сметка на адвокат. Името не е споменато, не е необходимо. Не сме се интересували за името, защото разследването е в начален етап”, каза Лазаров. Той допълни, че лицето, което е получило парите има освен българско и чуждо гражданство.

По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. „От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, посочи председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност.

„Смущаващо е, че сумата е голяма. Като казваме постъпили са тук, това не означава, че са били предназначени да бъдат похарчени тук. Вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби”, заяви Лазаров.

По сигнал от САЩ ДАНС е влязла на проверка в неназована българска банка. По неофициална информация това е Инвестбанк.

- реклама -