машините, склад, Сиела Норма, ЦИК, съд

ДАНС: общо 427 са допълнителните машини, поръчани от „Сиела Норма“

427 са допълнителните машини за гласуване, които са внесени у нас без да са предмет на поръчка от Централната избирателна комисия. Това стана ясно от писмо на ДАНС до ЦИК, което бе докладвано на заседанието на комисията днес.

По отношение на последните открити 199 машини е установено, че 150 от тях са пристигнали по въздух и са освободени от митница на 8 ноември. Именно това са устройствата, открити в склад на летище София преди дни, показва проверката на ДАНС.

Други 36 машини са доставени у нас също с въздушен транспорт и са освободени от митницата на 4 ноември. Останалите 13 машини били внесени в страната преди предишните парламентарни избори на 11 юли.

Така се потвърдиха думите на директора на „Сиела Норма“, че 199-те машини не са нови.

В момента складът, в който се намират 199-те машини е заключен и запечатан. На шефа на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров е връчено полицейско разпореждане складът да остане запечатан и да не се допуска използването на тези машини без изрична санкция от ЦИК. По същия начин се забранява и влизането в склада, освен ако за това няма разрешение от ЦИК, става ясно от писмото на МВР.

По случая вчера служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка. В МВР беше привикан и директорът на фирмата доставчик Веселин Тодоров.

Някои членове на ЦИК обаче останаха скептични относно приложението на машините. Според „Сиела Норма“ те били за резервни части.

Освен това, в писмото на МВР не се съобщава чия собственост за машините за гласуване.

По предложение на члена на ЦИК от квотата на ГЕРБ Красимир Ципов комисията реши да изиска информация за всички налични документи по темата от агенция „Митници“, предава „24 часа“.

Освен това ЦИК изпрати отговор на прокуратурата по поставени 5 въпроса относно допълнителните машини за гласуване. В него комисията още веднъж заявява, че не е изисквала допълнителна доставка на машини извън договорените.

Вчера стана ясно, че самата ЦИК е сезирала главния прокурор с искане да бъде направена проверка по случая, за да се установи има ли извършено нарушение.

- реклама -