ДАНС и спецпрокуратурата разбили група за шпионаж в полза на Русия

ДАНС и спецпрокуратурата са разбили група за шпионаж в полза на Русия. Това става ясно от пост на главния прокурор Иван Гешев в Туитър.

Обвинител №1 го пусна преди буквално минути, но без подробности. В него той поздравява специализираната прокуратура и ДАНС за „поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация“. Изразява също така надежда, че намеренията на управляващото мнозинство да закрие спецпрокуратурата не са заради именно „тези успехи“.

Според „24 часа“ до час се очаква официално съобщение за разследването, за което говори Гешев.

Българските служби задържаха руски шпиони

Преди точно година, бивши и настоящи военни разведки бяха задържани в София за шпионаж в полза на Русия. Тогава от прокуратурата обявиха, че случаят е без аналог в най-новата ни история, „а и след 1944 г.“.

Ръководител на групата се оказа бивш ръководен кадър на Военно разузнаване към министъра на отбраната.

Според прокуратурата основната задача на ръководителя на групата е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Правел го като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация на Република България. Част от групата е бил и началник отдел в МО, отговарял за планирането и бюджета на ведомството. Осветени са и двама действащи служители на военното разузнаване. Единият работел по линията на противодействие на хибридните заплахи, а другият е бил с контингенти зад граница. Сред задържаните бе и бивш служител на военната разведка, който към момента на ареста бе шеф на регистратурата по класифицирана информация на НС.

Очаквайте подробности!

- реклама -