Снимка: БГНЕС

ДАНС и прокуратурата с акция в Екоминистерството в София-СНИМКИ

Екипи на ДАНС и прокуратурата влязаоха в сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в София.

Действията са свързани с провеждащата се спецакция в Ботевград днес. Като според първоначалната информация работата е свързана с незаконния внос на отпадъци от Италия у нас.

Снимка: БГНЕС

Проверява се и дейността на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Според източници на БГНЕС, близки до разследващите, проверяват се и известните братя Бобокови – Атанас и Пламен и тяхната „Приста“.

Офиси и жилища на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови също се проверяват в акцията на специализираната прокуратура в Министерството на околната среда и водите, научи „24 часа“. Една от компаниите им има отношение към работата на ведомството.

Разследването е за внос на отпадъци от чужбина, което започна през януари когато бяха намерени тонове боклуци от Италия в различни депа в страната.

Спецакция тече от сутринта в Русе, пише сайтът https://www.rusemedia.com/.  Жандармерия е влязла в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“, където се намира и почетното консулство на Украйна, и в къщата, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков, която се намира на ул.“Хан Аспарух“.

В средата на януари месец Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на бившия екоминистър Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Димов е единственият обвиняем за водната криза в Перник, който дълго време беше в ареста, но в края на април пуснат по домашен арест.

Действията по разследването се извършват под надзора на Специализираната прокуратура. По-късно днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева ще направи и изявление, за да даде подробности.

Акция на ДАНС и специализираната прокуратура тече в момента в регионалната инспекция по околната среда в Пловдив. РИОСВ се помещава в сградата на Водната палата под тепетата.

До този момент няма информация за задържани. Изнася се документация. Преди няколко месеца дългогодишният шеф на ведомството доц. Стефан Шилев бе уволнен без мотиви, на негово място екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро прати свой човек от столицата, но впоследствие го оттегли.

Предполага се, че акцията в града на тепетата е свързана с тази в МОСВ.

 

- реклама -