Дания, AstraZeneca, ваксини

Дания забрани окончателно ваксината на AstraZeneca

Дания окончателно спира да прилага ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca.

Така, страната става първата държава, която изцяло преустановява прилагането на ваксината на AstraZeneca заради възможната й връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, съобщиха няколко датски медии в сряда, цитирани от Ройтерс.

Решението, което ще премахне тази ваксина от датската схема за ваксинация, може да забави разпространението й в страната с до четири седмици.

Миналата седмица от ЕМА обявиха, че е открил възможна връзка между ваксината и много редки случаи на кръвни съсиреци, но рискът от смърт от COVID-19 е „много по-голям“ от риска от смъртност от редки странични ефекти. Регулаторът обаче остави на отделните държави да направят свои собствени оценки на риска и да решат как да прилагат ваксината според местните условия, които варират значително в блока.

Много страни по света, включително България, Франция и Германия, възобновиха прилагането на ваксината към някои възрастови групи, най-вече тези над 50 или 60 години.

Дания е в процес на повторно отваряне на училища, ресторанти, търговски центрове и културни дейности, след като дневният процент на заразяване спадна до 500-600 на ден от няколко хиляди през декември.

Дания беше и първата държава, която първоначално прекрати използването на ваксината през март поради съображения за безопасност, а също така остави на пауза ваксината на Johnson & Johnson в очакване на по-нататъшни разследвания за възможни нежелани реакции.

Почти един милион датчани са получили първите си дози ваксини, 77% с ваксината на Pfizer-BioNTech, 7,8% с  Moderna и 15,3% с AstraZeneca, преди тя да бъде спряна.

- реклама -