Дания

Дания може да затвори границата за търсещи убежище

Дания може да затвори границата за търсещи убежище.

Датското правителство излезе с предложение за промяна в законодателството, която ще позволява още на границата да бъдат връщани лица, които търсят убежище.

Мярката ще се прилага, ако притокът на мигранти продължи да нараства

Това е част от дългосрочния икономически план на Копенхаген „2025”, в който правителството на малцинството се опитва да балансира призивите на антиимигрантската Народна партия за затягане на миграционните закони.

Министърът на интеграцията Ингер Стойберг посочи, че кабинетът трябва да се справи с натиска.

Именно затова, правителството предвижда заодействане на „внезапна спирачка”, която ще дава възможност лице, търсещо убежище, да бъде връщано още на границата.

Новата мярка е сходна на закона, приет в Норвегия по-рано тази година

Министър Стойберг каза, че от началото на годината Дания е приела 4 700 търсещи убежище лица и очаква броят им да достигне 10 000 до края на 2016-та.

Това е по-малко от половината молби за убежище, получени през 2015 година, когато притокът на хора доведе до хаотични сцени по датските шосета.

Мигрантите вървяха пеша към Швеция, където условията за получаване на убежище са по-либерални.

Правителството обмисля да ограничи възможностите на новодошлите да получават социални помощи, да улесни репатрирането на онези, чиито молби са били отхвърлени, както и да засили мерките за сигурност в бежанските центрове.

Дания въведе множество мерки, които да обезкуражават мигрантите. Те включват и конфискуване на техни ценни вещи от полицията, с които бежанците да покриват разходите по настаняване.

- реклама -