яйца, салмонела Полша изтегляне пазар Агенция

В Дания са били продадени 20 тона заразени с фипронил яйца

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания

Това обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от Франс прес.

„Датската фирма Данаег продъктс е получила общо 20 тона яйца от белгийски доставчик. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно“. Това уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.

„Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища.

Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, Данаег продъктс се свързва с клиентите си за връщане на яйцата“, обясни датската служба.

Холандската полиция вече арестува двама души във връзка с разследването. Претърсени са осем адреса в Холандия и Белгия. Конфискувани са коли, запорирани са банкови сметки и недвижимо имущество, съобщиха от прокуратурата.

Двамата задържани са управители на холандската фирма „Чикфренд”, за която се предполага, че е използвала инсектицида в птицеферми.

Срещу арестуваните може да бъдат повдигнати обвинения за извършването на действия, които представляват заплаха за общественото здраве и използването на забранен продукт.

Източник: БТА

- реклама -