Даниил Видински – новият български патриарх

Даниил Видински – новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажа с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач – Григорий Врачански, събра 66 от гласовете. Недействителните бюлетини бяха три.

Като истински духовник с чест и достойнство определят свещениците

от монтанския край досегашния Видински митрополит Даниил, който току-що бе избран за патриарх на Българската православна църква.

„С идването си стегна редиците, държи изключително много на богослужението,

на чистата вяра и отношението към християнството в обществото. Държи да се спазват християнските добродетели, животът на поповете да е праведен, християнски, да няма катинари на църковните порти и да има служби в черквите по селата“, каза отец Николай от православния храм „Св. св. Кирил и Методий „ в Монтана.

Митрополит Даниил оглавяваше Видинска епархия повече от шест години.

Преди това бе викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г.

„Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред.

И затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен видинския митрополитски престол,“ каза той тогава.

От самото начало в епархията го приемат като благ и смирен човек, истински монах. Влага много вяра и емоции в проповедите си.

Съдейства активно за съхранение на храмовете във Видинска епархия.

Благодари и благославя хората, които градят храмове и даряват от личните си средства за божия дом. Работи за обновление на храмовете. Радетел е църквата да е близо до хората, да е жива искрата на вярата.

„Вярата ни просвещава. Тя е изключително ценен дар“, обича да казва Даниил.

Винаги, когато ми предстои изпитание си казвам „С  Бога напред!“, коментира Даниил, когато бе избран за един от тримата митрополити, кандидати за патриарх.

С пристигането си открива неделно училище към Видинската митрополия и социална кухня.

Той е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов.

Завършва основно и средно образование в родния си град и през 1996 г. записва да учи английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. На следващата година се прехвърля в Богословския факултет на СУ.

Междувременно е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“

под духовното ръководство на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Той го и постригва в монашество през лятото на 1999 г., след което Даниил е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. Даниил завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а две години по-късно е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. В началото на юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

За епископ е хиротонисан по решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. с титлата Драговитийски, а службата е в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Назначен е за викарий на Неврокопския митрополит и остава на тази служба до лятото на 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Завръща се от Америка, за да участва в изборите за Видински владика след смъртта на дядо Дометиан и на 4 февруари 2018 г. е избран за митрополит на Видинската епархия

- реклама -