сн. БГНЕС

Даниела Дариткова: В пик на разпространението на ковид трябва да се взимат решения

„Ситуацията е изключително динамична, тя се наблюдава внимателно по всички показатели.“ Това заяви д-р Даниела Дариткова, водач на листа на коалицията ГЕРБ-СДС в ефира на „Лице в лице“ във връзка с предстоящото въвеждане на нови мерки в София.

„В ситуацията, в която се намираме, в пик на разпространението, трябва да се взимат решения. Всеки областен щаб може сам да прецени какви мерки да наложи“, добави тя. „Факт е, че при предходния пик на инфекция, мерките които предприехме, доведоха до това, че се намали заболеваемостта и сега вероятно се налага подобно действие“, каза Дариткова.

Според нея основна причина за ръста на заболелите са новите щамове на Ковид-19. „Виждаме същото в цяла Европа, просто при нас имаше леко закъснение“, каза докторката.

Една болест не се контролира с локдауни. 85% от хората нямат симптоми на заболяването. Въпросът е да се съчетаят мерките така, че да не пострадат обществените отношения“, каза в студиото кандидатът за депутат от листата на БСП за България проф. Георги Михайлов:

Според него образованието на българските деца е пострадало най-много.

„Младите хора са като огън. Правилно ли е да не могат да ходят на училище, но да могат да ходят на заведения и в молове„, попи той.

Дариткова му обясни, че мерките се предприемат на основата на заболеваемост. По думите й тази криза може да бъде овладяна чрез активна ваксинация, спазване на дистанция, дезинфекция и дисциплина. Според нея онлайн обучението е напреднало много през последната година.

Според нея предизвикателството в момента е само към здравната ни система и до този момент се справяме добре.

„Не е въпросът за сметка на една професионална общност, държавата да оправдае всичките си безобразия през последните години. Лошото материално състояние на 90% от болниците, застаряването на медицинския персонал и недостатъчния брой сестри, са проблеми от години“, каза проф. Михайлов.


Купуването и продаването на гласове е престъпление.

- реклама -