сн. БГНЕС

Даниела Дариткова: Промените в Закона за здравето не целят освобождаване на държавата от отговорност

Предлаганите промени в Закона за здравето не целят освобождаване на държавата от отговорност за здравето на хората с COVID, имащи нужда от болнично лечение. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебата по Закона за здравето на първо четене.

Тя поясни, че законодателната инициатива във връзка с нарастващата епидемия от коронавирус и предприемането на необходимите мерки за неговото ограничаване.
По думите й с предлаганите нормативни промени се цели прецизиране на текста по отношение на противоепидемичните мерки и съществуващите изисквания за задължително болнично лечение на лица, болни от коронавирус.

„Смятам, че има нужда от прецизиране на текста и очаквам предложения между първо и второ четене, защото искам ясно експертите да кажат за кои заразни болни задължителната изолация и болничното лечение вървят едновременно и за кои се налага само една от двете мерки. Останах изненадана от промяната в мнението по отношение на една и съща нормативна уредба в рамките на няколко месеца“, каза още д-р Дариткова.

Тя изтъкна ,че със законопроекта се дават допълнителни правомощия на РЗИ. „С предложените изменения се цели да се намали административното натоварване на РЗИ“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

- реклама -