Дариткова

Даниела Дариткова пред FN: Опонентите ни отдавна опитват да трупат евтин политически дивидент от КОВИД-мерките

След две седмици страната ни ще се изправи пред безпрецедентно събитие – ще има избори в условията на пандемия, предизвикала тежка здравна и икономическа криза. Избори, които са натоварени с огромни очаквания от милиони български граждани.

Вече 11 години Даниела Дариткова съчетава политическата кариера с най-хуманната професия на света – тя е общопрактикуващ лекар в Смолян. Времето й е разделено между лекарския кабинет и депутатската банка, а преди две години тя пое още един ключов пост – стана председател на парламентарната група на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов.

сн. БГНЕС

Днес д-р Дариткова е водач на листата на управляващата партия в Смолян. Открива ме я разбира се в нейния кабинет, в няколко свободни минути между прегледи и консултации с нейните пациенти.

Д-р Дариткова, разговаряме в навечерието на новите тежки мерки, които влизат в сила от понеделник. Оправдан ли е политическият риск, който поемате – да оберете недоволството на всички засегнати сектори, а и на много хора, и то две седмици преди изборите?

– От самото начало на Ковид-кризата ние показахме, че за нас от най-голямо значение са опазването на живота и здравето на хората. Политическият риск съществува, но смятам, че всички разумни и отговорни български граждани ще отчетат, че няма друг начин да се справим с пика на инфекцията в момента без максимално ограничаване на контактите. Това ще даде възможност процентът на заразени и заболели да намалее, но и да се намали натискът върху лечебните заведения.

Но, готовите ли сте това затваряне да се използва срещу ГЕРБ от политическите ви опоненти?

– Ние виждаме подобни опити за трупане на евтин политически дивидент през цялото време на пандемията. Само безотговорни политици могат да постъпват по този начин, защото Ковид-кризата е предизвикателство, което е непознато по своите мащаби и сила не само за България, но и за целия свят. Ние се стараем да сме в непрекъснат диалог с всички засегнати от кризата да търсим гъвкави решения, така че наистина от една страна да се пази здравето, а от друга социалните и икономическите последствия от кризата да бъдат минимизирани.

Как смятате ли, че ще се отрази задълбочаването на пандемията върху страховете на хората, а от там и на избирателната активност ?

– Ние призоваваме за масово гласуване, защото то във висша степен ще допринесе за легитимност на българския парламент. Само по този начин ще се преборим с корпоративния и купения вот. Самите народни представители, независимо управляващи или опозиция, ще са амбицирани с толкова много гласове зад себе си, да изпълнят ангажиментите, поети пред тях. Гражданският контрол ще е значително по-висок. Интересите на всички ни ще са в достатъчна степен защитени. Проблем създава посочената дата за изборите, защото съгласно Конституцията имаше възможност да се избере време, в което се очаква пандемията да е позатихнала. Съобразяваме се с решението на президента. Това, което зависеше от нас, сме го регламентирали законодателно – да има здравен протокол, да се даде възможност на карантинираните да гласуват. Ваксинираха се участниците в изборната администрация. За да се осигурят тези мерки, бяха предвидени съответните финансовите средства. Искрено се надявам всичко това да създаде спокойствие сред гражданите и да имаме максимално активно участие в предстоящите парламентарни избори.

сн. БГНЕС

Много се изговори за видеонаблюдението при броенето на бюлетините – една от най-актуалните теми за тези избори. Каква е вашата позиция?

– Смятам, че с участието на представители, определени от съответните политически сили в абсолютно всички секционни и районни избирателни комисии, без изключение, е достатъчна гаранция за прозрачността на изборите. Те са „очите и ушите“ на всяка парламентарно представена политическа сила и това дава възможността да се контролира коректността на отчитане на изборните резултати. Отделно от членовете на СИК, във всяка секция има изпратени специално за целта застъпници, политически представители и наблюдатели. Това е огромна палитра от хора с всякакви възможни политически интереси, които пряко наблюдават процеса по гласуване и преброяване. Освен това чисто практически не е възможно няколко седмици преди изборите ние да гарантираме еднакъв достъп до видеонаблюдение за всяка секция. Трябва много внимателно да се обмисли как ще се реализира това, ако следващото Народно събрание прецени, че се налага подобен вид контрол на изборния процес. Необходимо е да се разпишат ясни правила, параметри и съответното финансово подсигуряване.

Вие продължавате да лекувате и пациентите си, докато водите предизборна кампания. Трудно ли е да си лекар-политик в тази тежка ситуация и как ще съумеете да агитирате в условията на почти пълен локдаун, когато няма да е разрешено да се организират срещи лице в лице с избирателите?

– Първият ангажимент, който поех към избирателите в Смолянска област, беше, че няма да изоставя практиката си и ще продължа да се грижа за пациентите си. Вече 11 години се старая да съчетавам ангажиментите ми на политик и практикуващ лекар. В тези тежки Ковид-времена всеки ден до обяд съм в кабинета, преглеждам и лекувам. В същото време смятам, че тази кампания създава възможности за нов тип комуникация с избирателите – разчитаме повече на медиите, на социалните мрежи. Направихме свой собствен вестник, който разпространяваме и търсим такъв тип срещи с избирателите, които да отговарят на изискванията на противоепидемичните мерки. Увереност ми дава фактът, че ние сме работили през всички тези години и можем да покажем постигнатото, което ни дава смелост да поискаме отново доверието на хората.

Имахте доста напрегнати моменти като председател на ПГ на ГЕРБ в сегашното Народно събрание? Бихте ли поели отново този ангажимент – да ръководите депутатите от управляващата партия, ако разбира се бъдете избрана?

– Ако получа доверието на избирателите от Смолянска област, бих предпочела да концентрирам усилията си в дейностите ми като народен представител в сферите, в които имам ясна експертиза. Наистина е голямо предизвикателство да управляваш парламентарна група. Смятам, че ще има достатъчно способни хора, които да могат да поемат тази отговорност.

- реклама -