Даниела Дариткова, ГЕРБ, Народно събрание, партии,
Снимка: БГНЕС

Даниела Дариткова: Надяваме се, че следващият парламент ще има много повече консенсус

Мандатът на 44-тото Народно събрание не бе лек, от първите дни на следващия ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог между партиите и между различните институции.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в 22-ри МИР Смолян д-р Даниела Дариткова в декларация за края на 44-тия парламент.

„Мандатът на 44-тото Народно събрание не беше лек. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения“, каза д-р Дариткова.

„През последната 1 година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност. Борбата с COVID- 19 живота си загубиха стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал, въпреки това българската здравна система успя да устои на натиска“, каза още д-р Дариткова. Към тях тя прибави и медиците от Националния оперативен щаб.

„В моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Като израз на различните групи в обществото българският парламент е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и да бъдат надскочени. 44-тото Народно събрание не винаги беше на нивото на предизвикателствата“, допълни още д-р Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ изтъкна, че през последните 4 години депутатите в българския парламент често са отправяли обиди към един към друг.

„Често забравяме, че обиждайки политическите си опоненти, забравяхме, че обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС“, каза тя. По думите й депутатите са били единни за извънредното положение и на тема образование.

„Надяваме се, че следващият парламент ще има много повече консенсус.

Това ще зависи от усилията на всеки един народен представител. Проблемите и предизвикателствата пред страната ни няма да отминат след изборите и в края на предизборната кампания. Ще призова всички вас да мислите и за дните след изборите, защото след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, авторитета на институциите.

Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на следващия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог както между партиите, така и между различните институции“, заяви още д-р Дариткова.

Тя изтъкна, че ГЕРБ е готова да плати политическата цена за това и изрази надежда в следващия парламент да надскочи тяснопартийния интерес.

„Въпреки своите недостатъци 44-тото Народно събрание успя да изпълни своите функции.

То излъчи правителство и се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не позволи да бъде подменен вотът на българските избиратели и изпълни ангажиментите. Заедно осигурихме стабилна политическа среда. Убедена съм, че можехме да направим много повече. Искам да благодаря на нашите партньори от „Обединени патриоти“ и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения. Благодаря и на опозицията“, заяви още д-р Дариткова.

- реклама -