Дариткова

Даниела Дариткова: ГЕРБ гарантира уважение към институциите

„Войната между институциите не я започнахме ние. Предизвикателството беше от страна на президента.“ Това каза пред БНР Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. Тя уточни, че управляващите не са открили конкретен повод за обръщението на Румен Радев, в което той обяви, че снема доверието си от правителството на Бойко Борисов.

„Събрахме се, обсъдихме и решихме, че от наша страна гарантираме уважение към институциите, взаимодействие в рамките на предвиденото от закона, защото така реализираме даденото ни доверие от българските граждани, ангажираме се с това да имаме разумен диалог и разчитаме на същото отношение, защото това е в интерес на България“, посочи Дариткова.

По думите ѝ от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е дошло предложението за намаляване на напрежението в отношенията с президентската институция и обявяване на примирие от страна на управляващите.

„Ние се отнасяме изключително отговорно към всеки протест“, каза председателката на ПГ на ГЕРБ и уточни.

„Всеки протест, който не е просто, за да се търси политическа криза и ранно сваляне на управляващите от власт, може да бъде приет като коректив на управлението“. Дариткова беше категорична, че не трябва да се се спекулира с важни теми и да се подклаждат страхове у хората по темата за влизането ни в „чакалнята“ на еврозоната:

„Имаме ясно обединение между всички политически сили за това, че посоката на България е влизане в еврозоната. Това потвърждава и нашата евроатлантическа ориентация, защото става дума не само за финансови параметри, а и за геополитическа ориентация“.

Обявяването на забрана за съдия Андон Миталов от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо да влиза в Съединените щати, вероятно е аргументирано.

Според Дариткова то вероятно не е свързано само с разрешението, което съдията е издал на обвинения за шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Русия, за да получи орден от президента Владимир Путин.

- реклама -