Даниел Вълчев, треньор, отбор, избори, избираме

Даниел Вълчев: Вероятно това ще е първият парламент, който не е приел нито един закон

Това вероятно ще е първото Народно събрание, което не е в състояние да приеме нито един закон за 2 месеца, а това все пак е законодателният орган на страната. Това заяви пред Нова тв проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

„Българското общество за 30 г. не можа да достигне до солидарност помежду си – няма солидарност между богати и бедни, между живеещи в София и в Тутракан. Всеки гони някакви свои цели и съответно елитите действат също по този начин. Понеже голяма част от хората се люшкат между различни партии, партийните елити са се насочили само към твърдите си ядра, но така затварят вратите за разговори с останалите. Това е големият проблем“, смята проф. Вълчев.

Въпреки десните си убеждения, той смята, че в сегашната ситуация БСП се държи най-нормално от всички в парламента. Според проф. Вълчев няма нито една разумна причина кабинет да не бъде съставен.

Деканът изрази надежда, че това може да се случи след третите за годината парламентарни избори, ако партиите в НС са отново същите: „Опитът показва, че в политиката всичко е възможно. Завоите вече се взимат. ГЕРБ вече не са невъзможен партньор, ГЕРБ с Борисов са невъзможен партньор“.

Относно новия политически проект с Кирил Петков и Асен Василев проф. Вълчев заяви: „От двамата спрягани министри, за които се твърди, че ще са лидерите на този проект, единият със сигурност не е десен човек. Говоря за министър Кирил Петков“.

Според проф. Вълчев трябва де си помисли върху въвеждането на мажоритарна избирателна система.

„Винаги съм бил скептичен към мажоритарната избирателна система, защото винаги води до един и същ резултат – двуполюсен модел. Но в партиите има нормални хора и може би това е начинът“, обясни проф. Вълчев.

Той каза, че студентите харесват Петър Илиев от „Има такъв народ“:

„Всяка година правим оценка на преподавателите според мнението на студентите. Той винаги има високи оценки“, обясни проф. Вълчев.

Професорът е разговарял с Илиев, който му донесъл книгата си. Копието било от 618 страници. Проф. Вълчев уточни, че сега е видял книгата за първи път и трябва да се изясни кое копие е съществувало през 2015 г. В копие от тогава книгата е с 698 страници и се смята, че сега от нея са премахнати текстовете от труд на доц. Наталия Киселова след обвиненията в плагиатство.

„Софийският университет беше обвиняван, че не е взел мерки. Надявам се, че вече всички разбраха, че допреди няколко седмици, университетът не беше сезиран по случая. След като това стана, се взеха много бързи мерки, назначена е комисия и въпросът ще бъде изяснен докрай“, подчерта проф. Вълчев.

- реклама -