Даниел Вълчев, треньор, отбор, избори, избираме

Даниел Вълчев: На вота през ноември ще е като да избираме едновременно треньор и национален отбор

„За първи път сме изправени пред избори, в които едновременно избираме парламент и президент. Това е като да избираме едновременно треньор и национален отбор по футбол.“. Това каза пред bTV юристът Даниел Вълчев.

„Добре е да не се издигат тежки партийни кандидати, а да се направи граждански дебат затова къде се намира България в този доста бързо променящ се свят“, смята Вълчев.

Относно предстоящия проект на Кирил Петков и Асен Василев, Даниел Вълчев коментира, че те вероятно имат място в политическия живот, но той не смята, че са най-успешните министри от служебния кабинет.

„Според мен са Янаки Стоилов и Гълъб Донев. Това са хора, които свършиха много в ресорите си, държаха се спокойно, без много излишен шум и ПР вършат работа“, каза Вълчев.

Преместването на Бюрото за защита на свидетелите към Министерството на правосъдието Вълчев определи като правилна стъпка.

Темата коментира пред bTV и самият правосъден министър Янаки Стоилов.

„Не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаване на Бюрото за защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието“, категоричен бе Стоилов.

„Аз получих уверения, че няма да бъдат създавани пречки. Бюрото трябва да премине с всичките си активи към министерството. Това, което мога да ви уверя е, че за разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват моята защита. Тази защита ще бъде за свидетелите“, допълни министърът на правосъдието.

Според проф. Стоилов ролята на бюрото не е да допълва функции на съдебната власт, то е било създадено към Министерството на правосъдието и връщането там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

Министър Стоилов коментира и темата за бъдещето на специализираното правосъдие, която Народното събрание не успя да доведе до решение:

Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд. Това се съдържа и в един от анализите за нашата дейност. Трябва да се запазят добрите страни в специализацията, като на мястото на сегашните структури се създадат специализирани отеления и отдели“.

- реклама -