Даниел Стефанов: Хартиената бюлетина създава сигурност, че всеки ще може да упражни правото си на глас

„Няма в света право да се гласува с машина, или право да се гласува с хартия, или да се гласува с цветен камък като в някои държави. Имаш право на глас. Всяка избирателна система цели да даде еднакво право на глас на всички. Това, че се вгледахме в метода на гласуване и го превърнахме в основния въпрос, е грешка.“

Това мнение изрази пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

Не е нормална ситуацията, в която методът на гласуване е по-важен от правото на глас, смята той.

Възможността да се гласува с предварително подготвена хартиена бюлетина създава сигурност, че всеки човек ще може да упражни гласа си, независимо дали машината работи, или не, изтъкна политологът.

По думите му разговорът как не могат да се доставят някакви ролки е срамен.

Доста усилия бяха положени през последните години избирателната система да бъде дискредитирана и разнебитена, отбеляза още Даниел Стефанов.

Относно спора дали ЦИК да се състои от професионалисти, или да бъде политически орган, Стефанов посочи, че засега надделява второто.

„Ако България беше продължила по пътя на хартиените избори, тогава експертизата е малко по-обща. Когато започнем да влизаме в малко по-нишови решения като в момента, там се иска малко по-тясна експертиза„, поясни той.

Експертът застъпи позицията, че секционните избирателни комисии от години са най-слабата част от изборния процес.

Каскадното обучение – ЦИК да обучава РИК, а те от своя страна СИК, няма добър резултат, отчита той.

Политическите партии не създават собствени „масиви“ от хора, които да бъдат обучавани, допълни Стефанов.

„Трябва да се помисли и за процедурата на броене, при положение, че имаме два източника на хартиени бюлетини. Процесът трябва да е сравнително прост и ясен, за да не създава проблеми в секциите“, каза Даниел Стефанов.

Източник: БНР

- реклама -