Даниел Смилов: При ниска активност резултатът би станал непредвидим

„Възможно е да се повтори картина на раздробен парламент, в който е трудно да се състави работещо правителство“

Избирателят е уморен от парламентарната фрагментация и ще спечелят тези, които могат да покажат, че са ясен фактор за формиране на правителство в следващото Народно събрание.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. По думите му кой как ще консолидира гласовете ще бъде решаващо и „би било добре от прагматична гледна точка ПП и ДБ да не хабят енергия да си поделят това пространство“.

Ако кампанията е ориентирана към ядрата на политическите партии и всеки се разграничава от другия, най-вероятно е отново да получим доста фрагментиран парламент, а „при ниска избирателна активност може да има сериозни изкривявания в една или друга посока„, изтъкна той.

„Резултатът би станал в голяма степен непредвидим.“

„Последните три народни събрания бяха провалени съзнателно от ИТН. Става дума за загуба от година и половина и на обществена енергия, и на ресурси, и на време. Пред нас стоят едни избори, които може да доведат до политическа картина и резултат, който не е съществено различен от сегашния. Възможно е да се повтори картина на раздробен парламент, в който е трудно да се състави работещо правителство“, коментира Даниел Смилов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Политологът смята, че президентът Румен Радев не е застанал еднозначно зад политическия проект на Стефан Янев, но изрази предположение, че „може би това ще стане, може би ще се позиционира зад него“.

Сигналът, който държавният глава ще изпрати към избирателите чрез служебното правителство, ще минава по различни линии – позиционирането на служебното правителство в енергийния сектор или по въпроса с изгонените руски дипломати и износа на оръжие за Украйна, посочи Смилов.

 

Източник: БНР

- реклама -