Даниел Митов заподозря Радев в задни цели за Северна Македония

Зам.-шефът на ГЕРБ, депутат от партията и бивш външен министър Даниел Митов заподозря президента Румен Радев в задни цели. Поводът – свиканият утре от държавния глава Консултативен съвет по национална сигурност по темата Северна Македония.

„Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта“, заяви пред БНР Митов. Според него „президентът очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства“. И сега се опитвал да прехвърли отговорността за неуспеха при изпълнението на тези ангажименти  върху политическите партии.

Според Митов Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата „Северна Македония“. „Трябва да се води и много активен разговор с ЕК, за да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. Постепенно да започне да разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес“, категоричен бе зам.-шефът на ГЕРБ.

Митов коментира, че визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция.
„Когато се прави такъв жест, е важно да се обясни дали това ще промени нещо, а не да се оставят възможности за спекулации, появяват се намерения от трети страни, които не кореспондират с реалността“.

- реклама -