Даниел Митов, ГЕРБ-СДС< Румен Радев, правителство, коалиция

Даниел Митов: Радев реди и редовния кабинет и оказва натиск – превърнахме се в полудиктатура

„Очевидно е, че президентството иска роля в този кабинет и най вероятно ще бъдат оставени някои от министрите от служебните му кабинети. Когато един президент започне да действа в редовно правителство през министри, които са негови назначения, това е проблем. За всички е ясно, че президентът участва в момента в съставянето на кабинета и оказва натиск върху преговарящите политически партии за това как да бъде структуриран този кабинет, включително и личния състав.“

Това коментира пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По думите му заради намесата на президента в изпълнителната власт през последните 8 месеца и очакванията за такава в бъдеще, демокрацията у нас е заплашена:

Президентът прекрачи границите на конституционната рамка, самообяви се за лидер на протестите, по време на служебните кабинети изземаше все повече позиции и заприличахме на една полудиктатура, а той заприлича на Мадуро“, отсече Митов.

Попитан да коментира заформящата се широка коалиция, той заяви:

„Големите коалиции от този тип – четирипартийна плюс пети крак – президентски, са много небалансирани. Има шанс да станем свидетели на грозни сцени и неефективно управление. Особено когато президентът се кани да прекрачва границите на законите и Конституцията“, категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Той беше категоричен, че дори да е била поканена на коалиционни преговори, ГЕРБ не би могла да участва в подобна коалиция и да предаде избирателите си:

„В оформящата се ляво-либерална социалистическа коалиция не бихме могли да участваме. Няма как да участваме с БСП в управлението, за разлика от „Демократична България“, която на практика предаде избирателите си и влезе в съглашение с бившата комунистическа партия“, заяви Митов.

Той постави под съмнение и уменията на Кирил Петков да ръководи подобна коалиция:

„Трябва да знаем, че най-важната фигура е на министър-председателя. Аз не съм убеден че г-н Петков има достатъчно авторитет, за да наложи посоката на това, което иска да направи, на останалите министри и партии“, заяви Митов.

„Трябва да правим оценка по делата, а не по усмивките. Започвайки от нарушението на Конституцията, новите управляващи явно са готови да преминават през законите и през правилата сякаш такива няма“, каза още депутатът от ГЕРБ.

А на въпрос за данните, изнесени от Бойко Рашков, заяви:

Данните за злоупотреби, които бяха изнесени, съществуват само в главата на Бойко Рашков, един леко подпийнал милиционер. При никакви положения няма да се примирим с този човек от едно мракобесно минало, който си служи с похватите на старата ДС и извърша сума ти нарушения, действайки срещу демокрацията.“

Той беше категоричен, че ГЕРБ-СДС ще бъде конструктивна опозиция.

„Ние ще бъдем ярка, компетентна и експертна опозиция. Ще наблюдаваме процесите в управлението и ще предлагаме своите алтернативи. Ще коригираме управляващите във всяка една тяхна стъпка. Говоря от името на ГЕРБ-СДС и българската десница – единствената десница в парламента.“

И допълни:

„Най-големият проблем в българската политика е нейната деидеологизация. Трябва да си върнем идейното говорене. В момента в Европа има лява вълна, една позеленяла червена вълна. Десницата трябва да се противопостави на това.“

- реклама -