Даниел Митов
сн. БГНЕС

Даниел Митов: При кабинет без ГЕРБ може да се оформи управление на задкулисието

Номинираният за премиер Даниел Митов от коалицията ГЕРБ-СДС говори пред БТВ за това какво е състоянието на премиера в оставка Бойко Борисов след претърпяната операция. Митов коментира и каква е политическата обстановка в ГЕРБ и в страната.

„Вчера Борисов ми се стори в много добро настроение. С оглед на претърпяната от него операция нямаше как по друг начин да представим кабинета“, това заяви Митов в отговор на въпрос какво е състоянието на премиера в оставка и защо представиха кабинета на ГЕРБ-СДС в болницата, където лидерът на ГЕРБ бе опериран.

„Това е най-правилното решение за България. Имаме много задачи пред нас. Виждаме, че България се справя добре с кризите, които обхванаха не само страна ни, но и света.

Чухме се многократно с Борисов дори и след като получих мандата от президента Румен Радев за съставянето ни на кабинет. Борисов ме съветва чисто оперативно, все пак той е лидер на ГЕРБ – партията, която спечели най-много гласове на изминалите избори“, заяви Митов.

„Ще отправим официална покана към ДБ и „Има такъв народ“ (ИТН) и се надяваме те да постъпят отговорно“, заяви Митов.

Не знам какъв ще в резултатът от тези разговори, ако изобщо се състоят. Ако разговорите не се състоят рискуваме да се оформи истинско управление на задкулисието, защото когато прави опит да бъде изолирана най-голямата политическа група не е ясно кой и как ще поема отговорност.

Трябва да има лидер, който да носи ясна отговорност, а не да се питаме кой ще е сламеният човек. За съжаление е много вероятно да се стигне до това“, призна номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС.

„С БСП и ДПС няма как да водим разговори“, категоричен бе Митов в сутрешния блок на bTV.

„Втората по големина партия трябва да вземе мандата, ако ние не съставим кабинет. Казвали сме, че когато политическата обстановка предполага да вземем решение дали да я подкрепим – ще решим. Обстановката в страната и около нас е неблагоприятна – на около 800 километра от нашата граница се струпва войска – на нас ни трябва стабилност

Ще преценяваме дали да подкрепим кабинет на ИТН. Ние сме отговорни хора и знаем, че странят не трябва да остава без правителство“, поясни Митов.

„Борисов ме покани за премиер. Това стана малко преди да го обяви. Говорихме и се съгласихме по определени приоритети. Станах член на ГЕРБ преди около седмица и половина. Това стана преди поканата ми за премиер“, призна Митов по повод издигането му за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС.

„Борисов е викан в парламента не за да брани Плана за възстановяване. Това е ясно за всички. Викан е там, за да бъде хулен, обиждан и унижен, коментира Митов.

Той е опериран и мисля, че по-скоро няма да се появи днес в парламента“, допълни Митов в отговор на това дали премиерът в оставка ще се яви днес в Народното събрание.

В отговор на въпрос Даниел Митов каза, че депутатите на партията ще подкрепят създаването на анкетна комисия, която да проучи всички факти около Росенец.

Твърденията, че управляващите се бетонират в управлението на енергетиката, той нарече „фантазии на Корнелия Нинова“, които не заслужават коментар.

- реклама -