кадър. БТВ

Даниел Митов: Политическият диалог няма алтернатива, разговори без ГЕРБ-СДС не са възможни

3 лоши варианта стоят пред страната смята Томислав Дончев, след като ГЕРБ върна втория проучвателен мандат за правителство на президента Радев.

Първият е да бъде съставено правителство с третия мандат. То ще бъде слабо и небазирано на ясна политика и подкрепа, обясни Дончев. Да отидем на избори 2 в 1 също е лош вариант, смята бившият вицепремиер. Причината е, че ще се утежни технологията на гласуване и има опасност да се злоупотреби с търпението на хората.

„Парламентарни и президентски избори в отстояние една или 2 седмици също не е добър вариант. Ще дойде време, в което ще бъде актуален въпросът: „Кой създаде този хаос?“, обясни Дончев.

„Надявам се България да има правителство. Няма логика първият да не може да състави правителство, вторият да не може, а да може третият или четвъртият. Това е странна логика“, добави той. „Боим се, че с наближаването на предсрочни избори партиите ще се радикализират, всеки ще предлага повече и повече, за да направи впечатление, което не е добра формула за актуализация на бюджета. Не, че тя е съвършена“, каза още Дончев.

От ГЕРБ многократно призоваха другите парламентарни сили да започнат да си говорят помежду си и обясниха, че вече трябва да е ясно, че разговори без ГЕРБ-СДС не са възможни.

„Политическият диалог няма алтернатива. Вече трябва да започнем да си говорим и да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас не може да се върви напред“, каза Даниел Митов и обясни, че от партията не очакват да бъдат поканени на разговори за третия мандат.

Щом първите 2 политически сили са се обявили за опозиция това означава 100% нови избори, смята още Митов.

„Партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива не успяха по никакъв начин да работят по правилата на парламентарната демокрация. Не можаха да се разберат за състава на правителство. Същия момент се опитват да играят странни роли на опозиция въпреки че вече са взели цялата власт – председател на НС има ИТН, повечето комисии са взели, дали са 2 важни комисии на ДПС. Не можем да разберем откъде накъде е тази странна претенция да се представят за опозиция. Имаха отговорността да съставят кабинет и се провалиха. Беше ясно какво ще направим ние от самото начало. Ние го заявихме ясно“, каза още Даниел Митов.

По време на разговорите с Радев след връщането на мандата е била засегната темата за дата на президентските избори, но тя ще бъде решена от парламента, отбелязаха от ГЕРБ.

Президентът Радев потвърдил пред партията, че държи разписките в края на изборния ден да се преброят като гаранция за честен вот. Именно това е едно от вече внесените в парламента предложения от ГЕРБ за поредни промени в Изборния кодекс. Второто им предложение е да се гласува и с хартиени бюлетини.

„Отчитайки, че ще имаме избори 2 в 1 и на места ще има частични местни избори. Считаме, че това ще затрудни избирателите, но ще затрудни и технологичния процес. При всички случаи се отпечатва целият брой бюлетини и се дублират с машините по секции. Така или иначе тези пари данъкоплатците ги плащат и после се изхвърлят“, разясни Атанасова.

От ГЕРБ похвалиха и подкрепиха президента Радев и служебния кабинет за решението да се купят още 8 изтребителя Ф-16.

„Може би имаше неразбиране за нашата позиция по Ф-16 и изпратеното искане за оферта. Знаем, че тази оферта има необвързващ характер. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев, както и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега се е отдала такава възможност и ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на Ф-16. С радост разбираме, че са осъзнали, че политиката на ГЕРБ за модернизация на българската бойна авиация е била правилна и я продължават“, каза Даниел Митов и заяви, че служебният кабинет има подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ за това. „Имат 63 депутати, които ще направят всичко да се закупят още 8 самолета Ф-16“, добави Митов.

- реклама -