ГЕРБ, купувачи, гласове, служебен кабинет, Рашков, Комитова, Минеков

Даниел Митов: Най-големите купувачи на гласове са Рашков, Комитова и Минеков – раздават бонуси и гъши дроб

От ГЕРБ обявиха 4 искания за изборите

След като Бойко Рашков отправи поредни обвинения към ГЕРБ за купуване на гласове два дни преди изборите, от партията на Бойко Борисов отговориха. Те бяха категорични, че твърденията на силовия министър не отговарят на истината и отвърнаха със залп от реципрочни обвинения:

„Бойко Рашков се занимава да тормози хората в страната и продължава да борави с внушения. За да гарантираме честност на изборите е нужно ЦИК да се намеси, но изводът ми е, че най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет и по-конкретно се казва Бойко Рашков, който раздава 650 лв. на възложителите на своето министерство. Виолета Комитова раздава гъши дроб, а служебният министър на културата Велислав Минеков дава трети бонус на служителите“, каза Даниел Митов от ГЕРБ.

Той отправи остри критики срещу проверката на МВР за допълнителните машини. Митов посочи, че единственият човек, който си е свършил работата е секретарката на Рашков, която е събрала вече известни факти по скандала и ги е принтирала на един лист.

„Във въпросната проверка няма нито един сериен номер на машина. Изобщо не е ясно какво се проверявали. Бойко Рашков не може да се справи със задачата да провери дори себе си“, каза още Митов

Той разкритикува и президента Румен Радев, че не се е явил на дебат със своите конкуренти. Вместо това привиква журналистите, за да си направи обръщение два дни преди изборите, каза Митов.

Темата с допълнителните машини коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той настоя да се публикуват от ЦИК имената на всички, които са имали достъп до складовете с машините, както и списък с всички имана, на хора, които са имали достъп до избирателния процес. Да се публикуват всички серийни номера на машините, на които ще се гласува, но и всички, на които няма да се гласува, а ще останат на склад, поиска още Дончев. Той поиска и информация за пътят на машините и откъде ще минат, за да бъдат доставени.

По думите му само така може да бъде гарантирана честността на изборния процес.

„Няма нищо по-демотивиращо, че гласът, който си упражнил, ще пропадне“, каза още той и призова всички да гласуват, защото само това е начинът да се противопоставят избирателите на машинации.

В своя жалба до ЦИК от ГЕРБ представят 4 искания – да се броят разписките от изборите, разпечатките от парламентарния и от президентския вот да се поставят в две различни урни, наличие на видеонаблюдение при отчитане на резултата и наблюдение от страна на IT специалисти на изборния процес.

„Настояваме разписките, които излизат от машините за двата вида избори да се поставят в две отделни кутии. В момента разписките за президент и за народни представители се поставят в една кутия“, каза Административният сектетатр на ГЕРБ Цветомир Паунов.

„Беше пропуснато много ценно време, за да се направи нужната организация на тези избори. Всяка една стъпка ще повиши това доверие и ще премахме спекулациите“, каза Цветомир Паунов и посочи, че служебният министър на вътрешните работи, отговорен за изборите, не е направил нито една среща заедно с ЦИК.

- реклама -