сн. БГНЕС

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Днес няма да върнем мандата за съставяне на правителство. А, какви ще са следващите ни стъпки ще решим утре сутринта. Това съобщи Даниел Митов, кандидатът за министър-председател на ГЕРБ/СДС след заседание на парламентарната им група.

„Утре има изпълнителна комисия на ГЕРБ и ще решим за мандата. ГЕРБ е партия с процедури и ясно разписан подход. Не изключвам да се появят мнения да предложим правителството за гласуване, не знам какви ще са балансите“, коментира Митов.

Той подчерта, че отказите на ДБ и ИТН да водят каквито и да било разговори в тях рискува да предизвика силна несигурност у българските граждани.

„Както вчера така и днес ни отказаха разговори. „Има такъв народ“ изтъкват като мотив, че предизборните им ангажименти не включват диалог с „партиите на статуквото“. Но, аз искам да им кажа, че тези партии традиционни и са се утвърдили. А, зад тях стоят много избиратели. Отказът от диалог не е поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която да няма стабилно управление и българските гражданите няма да знаят какво да очакват и да има предвидим политически процес“, изтъкна Даниел Митов.

сн. БГНЕС

Даниел Митов отговори и на въпрос дали на всяка цена ГЕРБ – СДС ще подкрепи предложен кабинет. „Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. До момента няма никаква информация какво правят другите партии. Единственото, което знаем, че те си водят някакви задкулисни разговори. Кой с кого ги води, какви имена се предлагат – никой не знае. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги овладяло всичките тях“, каза още Митов.

Той обясни, че например БСП е партия, чието правителство никога не биха подкрепили.

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорността за управлението на страната, в която не е лесна заради пандемията и също така имаме и европейски задължения, които трябва да изпълним“, коментира още номинираният за премиер от ГЕРБ/СДС.

- реклама -