Митов Даниел Митов, подслушване

Даниел Митов: Бокова нямаше никакви шансове да оглави ООН

Ирина Бокова нямаше никакви шансове да оглави ООН и затова правителството се реши на рискования ход да я смени с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Това написа в профила си във фейсбук външният министър Даниел Митов.

„България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН. Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус“.

Според Митов Кристалина Георгиева е получила много симпатии след изслушването си в ООН. „Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване. Пречки се преодоляват чрез кампания и то постепенно. Това е ясно“, пише министърът.

„Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова. Българското правителство беше наясно с това. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия“.

Поради тази причина българското правителство е предприело ход, с който да даде още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който да се конкурира с фаворита Гутериш.

„За съжаление този кандидат не успя. Понякога в дипломацията подобни ходове могат да бъдат успешни. За съжаление в случая нямахме никакво време да се подготвим, за да може г-жа Кристалина Георгиева да спечели достатъчна подкрепа“.

Митов посочва, че развитието на процедурата по избор на нов генерален секретар на ООН е опровергало изказванията, че предварителните гласувания са без особено значение.

„Не само индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора. Г-жа Бокова беше трета, след това пета, после шеста, вчера шеста, т.е. тя изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове. Още повече, че вчера й беше наложено вето от две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност. Не знам защо нашите опоненти това го пропускат и го забравят“.

По повод политическата буря, последвала вчерашното гласуване в ООН, Митов коментира:

„В момента някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други“.

Първият ни дипломат благодари на Кристалина Георгиева, че се е съгласила да бъде българската номинация в последния момент, както и на държавите, които са я подкрепили.

В заключение, външният министър посочва:

„Очевидно този ход трябваше да бъде направен. Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг. За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа“.

В своя пост външният министър поздравява Антонио Гутериш и изразява надежда, че ще работят добре с него в бъдеще.

- реклама -