Дънекова допинг

Дънекова: Ще се боря до край да изчистя името си

Силвия Дънекова, която стана първият спортист, хванат с допинг на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, ще се бори до край, за да изчисти името си. Лекоатлетката даде специална пресконференция, на която присъства и адвокатът й Георги Стефанов.

Дънекова допинг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Аз съм на 33 години. За мен спортната кариера след 25 години в леката атлетика щеше да приключи след олимпийски игри. Няма никаква логика да си позволя да приключа спортната си кариера по този начин. Винаги съм се считала като един малък състезател, не съм велик спортист и никога няма да имам шанс да стана голям състезател. Това не означава, че ще примиря с тази несправедливост. Категорично заявявам, че не съм ползвала този препарат, а проби са ми взимани многократно“, заяви Дънекова.

Дънекова допинг

Сега Дънекова ще заведе искове срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), Българската антидопингова агенция и Българската федерация по лека атлетика. Състезателката на 3000 метра с препятствия е убедена, че изследваната в олимпийската лаборатория проба или не е нейна, или е съхранявана неправилно.

Проби с различна плътност

„Първо на 30 юли ми взеха урина и тази проба беше негативна. След това на 1 август дойдоха да ми взимат само кръв. Това не ме е накарало да се притесня. Взеха ми и урина. Първата ми проба беше с ниска плътност 1.04 и затова трябваше да хапна един сандвич и след около два часа дадох нова проба за урина. Тя беше с плътност 1.06. Животът в селото си тече нормално, аз тренирам и очаквам да направя това, за което съм отишла в Рио. След това идва писмо, в които се казва, че съм дала положителна допинг проба във втората урина, а първата проба за урина с 1.4 е отрицателна. При което аз веднага си казвам, че не е възможно“, разказа Дънекова.

Спортистката разказа, че е поканена в антидопинговата лаборатория, но вместо да отиде тя, изпраща лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. „Там извадиха урина с различна плътност 1.09. За мен това значи, има два варианта – или урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Това означава, че този резултат е невалиден. Аз обаче ще се боря срещу тази несправедливост“, каза Дънекова.

Адвокат Георги Стефанов  каза от своя страна, че се е консултирал със специалисти. „Всички те са категорични, че няма как извлечената проба от урината да увеличи плътността си с 3 единици. Взета е проба с резултат 1.06 плътност, а е изследвана с 1.09. Този препарат не дава никакъв резултат, ако не се комбинира с тестостерон. Все едно е пила чай. Представете си състезателка с дългогодишен опит да приеме препарат само да се уличи в това. Няма как да стане! Целта е да изчистим името на Силвия, а не тя да продължи да се състезава „, каза Стефанов.

Дънекова призна, че мечтае да я оневинят. „Ако това се случи, ще бъда щастлив човек и ще продължа живота си нормално, защото сега той е разбит на пух и прах. Знам, че ще бъде трудна битка“, завърши състезателката.

- реклама -