Дънекова

Дънекова се оправда за допинга с болни сливици

Далата положителна допинг-проба лекоатлетка Силвия Дънекова се оправда с болни сливици, при лечението на които в организма й са попаднали забранени вещества. Състезателката даде писмено обяснение до Арбитражния съд по спорта (КАС). Дънекова е написала изявлението си на ръка, при това на български.

„Не поставям под въпрос резултатите от анализа на „А“-пробата, направени от допинг-лаборатория, която отговаря за Олимпийските игри в Рио през 2016. В моя защита бих искала да заявя, че никога съзнателно не съм се опитвала да използвам вещества от забранения списък. Преди месец трябваше да вляза в болница заради абцес на сливиците абсцес със съпътстваща анемия. Лекуващия ми лекар ми предписа лечение с глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение за мен как би могло да влезе забранено вещество в кръвта ми. Повтарям отново това не се случило съзнателно или умишлено“, твърди в писмото до КАС Дънекова.

Спрени права

Лекоатлетката била информирана на 8 август, че при анализа на А-пробата е открито наличието на метокси-полиетилен гликол-епоетин бета (СЕРА), който се намира под номер S2.1.1 в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (УАДА). Два дни по-късно Дънекова и нейният треньор разбират, че и след отварянето на Б-пробата, която потвърждава първата, правата й са спрени.

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено за Решението на Международния арбитражен съд (КАС), с което се уважава искането на МОК във връзка с положителните допинг проби на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова.

1. На спортиста се отнемат правата да участва в Олимпийските игри Рио 2016.

2. Спортистът се изключва от Олимпийските игри Рио 2016

3. На спортиста се отнема акредитацията за Олимпийските игри Рио 2016

Наказанието на Дънекова извън Игрите ще бъде взето и обявено от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), съобразно нейните критерии и разпоредби за санкции в подобни случаи.

- реклама -