Дънекова допинг

Дънекова: Исках да скоча от 16-ия етаж

Родната лекоатлетка Силвия Дънекова, която даде положителна допинг проба на Олимпийските игри в Рио, е искала да се хвърли от 16-ия етаж след като й съобщили новината. Първоначално лекоатлетката си помислила, че това е шега, а в последстие е очаквала и извинение за допусната грешка. Тя говори пред български журналисти в Рио.

Познавам много добре правилата на световната антидопингова агенция (УАДА), никога не бих си позволила да вляза в олимпийското село в Рио дори и да имам нищожни съмнения, че съм замърсена. Имах известен конфликт с УАДА преди 45 дни и мисля, че сега ми показват кой е по-силен“, коментира Дънекова.

Мафията в бели престилки

Лекоатлетката е убедена, че „мафията с бели престилки решава кой ще стартира и кой ще си тръгне“. Състезателката ни призна, че е много изненадана от положителната допинг-проба.

Шокира ме фактът, че за мен, която дори не им застрашавам медалите, харчат такива пари, за да ме елиминират. Пробите за газ анализ са ограничени и ужасно скъпи, а мен ми въртят вече шеста. И още няма резултат от Б пробата на урината“, заяви състезателката, която трябваше да стартира на 3000 м с препятствия.

Лаборатория за милиони, но без топла вода

Дънекова разказа подробно и как се е стигнало до неприятната ситуация.

„На 30-и юли ми взеха първата и тя бе отрицателна. На 1 август ми взеха втора проба. Първата урина ми бе с ниско PH – 0,04 и трябваше да хапна нещо, за да сгъстя урината. Ям от тяхната храна и пикая втора урина, която е вече с PH 0,07. Взимат ми и кръв. Едната от тези две урини излиза отрицателна, а за другата казват че има съмнения за метаболитни продукти наподобяващи ЕРО. Поредният парадокс е, че ми показват една и съща диаграма на урината и кръвта. Което е невъзможно. Другото несъответствие е, че когато отивам да въртим проба Б, те ми дават урина с РН 0,09. Обясняват ми, че машините им не са калибровани. След като не са им калибровани, защо трябваше да давам урина два пъти? Въпрос без отговор! Няма как да се боря срещу тях, защото те са мафия в бели престилки. Създали са лаборатория за стотици милиони, а дори нямат топла вода. Но да не се заблуждаваме. Нали те работят за нашето здраве. Нищо че хигиенните условия тук са под всякакъв коментар. Единствено да се краде, друго не се прави в селото. От 26 юли не са ни сменяли чаршафите и кърпите в апартамента. Храната е под всякаква критика, но УАДА са в наша полза и в наш интерес. Няма как да съм взела нещо, с което да се компрометирам и вие го знаете много добре. Аз не решавам какво да взимам и какво да не взимам. На мен доктора ми дава само витамини, които са проверени“, категорична е българката.

Сега Дънекова мечтае да се прибере в България, където ще реши как да подреди живота си занапред.

 

- реклама -